Плевнелиев: Всички печелим от евроинтеграцията, национализмът ни ощетява

OFFNews 27 юни 2016 в 12:35 2958 10

Над 1 млрд. евро годишно е стокообменът между България и Франция през последните десет години. За същия период той е нараснал с 61.2%, а френските инвестиции в България надхвърлят 1.3 млрд. евро.

Това обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на френския бизнес, с която започна работното му посещение в Париж.

Френската република е стратегически търговско-икономически партньор и нашата страна отдава приоритетно значение на развитието на двустранните ни отношения, подчерта държавният глава.

„Очаквам да видим все повече френски инвеститори у нас във все по-високотехнологични производства. Считам, че нашият успех минава през това да изградим устойчиви и успешни икономически партньорства. Именно интеграцията – както политическа, така и икономическа – прави напредъка ни възможен“, подчерта Плевнелиев.

По думите му в трудни за Европа моменти като този, когато вотът на референдума във Великобритания разклаща основите на ЕС, е още по-важно е да си напомняме, че успехите ни са общи, че от интеграцията и сътрудничеството печелим всички, а популизмът и национализмът ощетяват не само нас, но и следващите поколения.

Държавният глава посочи, че страната ни се утвърждава като регионален център в автомобилния сектор, аутсорсинг индустрията и в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Все повече чужди компании предпочитат България като дестинация за изнасяне на услуги и производства. Секторът отбелязва значителен ръст у нас, като в последните години бяха създадени около 40 000 работни места, а очакванията са броят им да достигне до 60 000 до 2020 г.

Президентът Плевнелиев припомни, че България е спечелила приза за най-добра аутсорсинг дестинация в Европа за 2015 г. и е в челната десетка на световните аутсорсинг дестинации.

„Искаме България да стане предпочитаната аутсорсинг дестинация за френските фирми“, заяви държавният глава пред френския бизнес.

Президентът посочи, че отличната телекомуникационна мрежа, добре подготвените кадри и традициите на страната ни в ИКТ-индустрията са факторите, които налагат България като регионален лидер и в този сектор. Дейностите в областта на информационните технологии се осъществяват от около 5 400 фирми, а в сектор „Информационни услуги“ - от около 1500 фирми. Към момента делът на сектора от БВП на страната ни е 3.3%, като тенденцията е той да нараства. 65 на сто от българските ИКТ-продукти се изнасят, като успешно се конкурират на глобалния пазар. Над 35 000 са работните места, създадени от компаниите от бранша към момента, а очакванията са до 2020 г. да бъдат обучени още близо 30 000 софтуерни специалисти в България. Държавният глава припомни и облекчената процедура за наемане на кадри от чужбина – Синя карта на ЕС, която също адресира обезпечаването на нуждата от специалисти в индустрията.

Като предимство на България за френския бизнес президентът Росен Плевнелиев посочи данъчните ставки у нас, ниските разходи за труд и стратегическата позиция между Азия, Европа, Африка и Близкия изток.

Пред представителите на френските компании държавният глава заяви, че България не „затваря очи пред предизвикателствата“.

„Необходимо е да проведем докрай вече започнатите реформи в секторите правосъдие, образование и администрация, така че тяхното функциониране да не спъва развитието на бизнеса. Отговорните и устойчиви политики са тези, които биха позволили на страната ни да разгърне икономическия си потенциал. България работи в тази посока. Проправяме пътя към модерно електронно управление и скоро граждани и бизнес ще видят резултатите от това“, подчерта президентът Плевнелиев.

Програмата на държавния глава във френската столица продължава със среща с френския президент Франсоа Оланд.

По-късно Росен Плевнелиев ще разговаря с генералния секретар на Организацията за икономическо развитие и сътрудничество Анхел Гурия, както и с председателя на Националното събрание Клод Бартолон. Президентът Плевнелиев ще се срещне и с представители на българската общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

8

случайно прочетох

27.06 2016 в 15:33

wayOff, краварите няма как да постъпят по друг начин.
Ние все пак сме европейци и сме държава над 1000 години преди тях и президентът е редно да не унижава сънародниците си.
Краварите, за мен не са авторитети, нито руснаците.
Ако извадиш някакъв аргумент от Швейцария, сподели.Те имаха акъл и в ЕС да не влязат.

14469

5

случайно прочетох

27.06 2016 в 13:41

" Росен Плевнелиев посочи данъчните ставки у нас, ниските разходи за труд и...."
Ниските разходи за труд се наричат експлоатация-франсето да работи за 20 евра, а българина за 2 евра за едно и също.
И това са приказки на президент!?!Позор!

12319

4

Чичо ви

27.06 2016 в 13:39

Виж'ся, това че вие безродници, пИчелите, е ясно, ама на България и българите каква им е ползата от СЕЩ!? Да ти кажа ли - съсипана промишленост, унищожено селско стопанство, погребана наука и високи технологии, образователна система, произвеждаща неграмотници, здравеопазване, което не лекува и т.н., и т.н... Погребвате България, при това съвсем целенасочено, под вещото ръководство на Държавния департамент, но някак си ме е яд повече на нас си затова, че сме ви оставили да безчинствате безнаказано! Не знам вече, нема ли да му писне най-накрая на тоя народ и да ви измете??? Чакам и се надявам...

63994

3

Red or Dead

27.06 2016 в 12:56


http://19min.bg/news/8/77788.html

Найс, а......