Плевнелиев: Френско-германският двигател на Европа да превключи на по-висока скорост

OFFNews 27 юни 2016 в 17:28 4906 4

Френско-германският двигател на обединена Европа не само трябва да продължи да работи, но и да превключи на по-висока скорост. Днес имаме нужда от този тандем, който да взема отговорни решения за Европа. Тези решения трябва да се вземат в диалог, в разбирателство и в консенсус с всички.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Париж, след като разговаря с френския си колега Франсоа Оланд.

По повод резултатите от референдума за излизане на Великобритания от ЕС президентът Росен Плевнелиев призова към британските власти да бъде отправен ясен апел за необходимостта от започването на един легитимен процес на преговори за условията на излизането на Обединеното Кралство от ЕС.

„Всички ние сме дълбоко притеснени от резултатите от този референдум. Оттук нататък обаче не можем да допускаме неяснота и трябва да гледаме напред. Ако това е развод, то той трябва да се случи по най-разумния и демократичен начин. Трябва да останем приятели и да направим всичко възможно, ако някой ден решат, нашите британски приятели да се върнат обратно в семейството на европейските нации“, каза Плевнелиев.

„Трябва да се действа решително. Не трябва да чакаме месеци наред, да не знаем кой и как ще преговаря по процеса. Член 50 от Лисабонския договор е пределно ясен. Изискват се легитимни решения в рамките на процедурата. Демонстрацията на напрежение от двете страни е излишно“, коментира държавният глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че Европейският съюз трябва да се мобилизира и има нужда да получи нова доза доверие.

„В рамките на ЕС е необходимо да търсим устойчиви решения на проблемите. Нашата сила е в консенсуса и в разбирателството и съм убеден, че следващите седмици ще демонстрират именно това. Сигурен съм, че с доверието, за което България допринася като проевропейска нация, Съюзът ще превключи на по-висока скорост“, заяви той.

Плевнелиев и Оланд са разговаряли и за миграционната криза.

„България получи много високо признание. Това, което България прави за опазване на външните граници на ЕС отеква много силно в Европа и приносът ни се признава от всички европейски лидери“, каза Росен Плевнелиев.

„Когато е трудно и тежко, трябва да вземаме решения, да покажем характер. Трябва да посочим ясно проблемите. Имаме много кризи, които взаимодействат помежду си. По тези кризи трябва да подходим достойно и да търсим заедно решенията и България е част от тях“, подчерта още държавният глава във френската столица.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че сега е важно да се стартират нови проекти на европейска интеграция каквито са Европейският енергиен съюз и Общият дигитален съюз. От изключително значение също така е да продължи процесът на разширяване на ЕС, беше подчертано по време на разговора.

„Отслабването на европейския проект и липсата на европейска перспектива за страните партньори от региона може да доведе до дестабилизация“, предупреди държавният глава. Президентът посочи, че България активно и последователно подкрепя процеса на разширяване на ЕС. Предпоставка за справедлива оценка на напредъка продължава да бъде стриктното изпълнение на критериите за членство в ЕС, според индивидуалните постижения на всяка страна, каза държавният глава. 

България разчита на подкрепата на Франция за приемане в Шенгенското пространство, посочи президентът Плевнелиев по време на срещата в Елисейския дворец. Към момента за Франция евентуално решение за присъединяването на България остава обвързано с Механизма за сътрудничество и оценка.

Възможностите за подобряване на икономическите връзки също бяха във фокуса на разговора на президентите Росен Плевнелиев и Франсоа Оланд. Потенциал за френски инвестиции има основно в области като управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, хранително-вкусовата промишленост, биологичното земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтиката, информационните технологии, туризма.

Българската страна проявява интерес и към засилване на сътрудничеството между малките и средни предприятия, междуфирменото коопериране, както и в областта на иновационната политика. Реални са възможностите в областта на енергетиката при реализиране на конкурентноспособни енергийни проекти, развитие на енергийната инфраструктура, повишаване на енергийната ефективност и въвеждане на съвременни, енергоспестяващи технологии. Френската компания „Тотал“ участва в процедурата и сключи договор за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море в „Блок 1-21 Хан Аспарух“.

Президентите Плевнелиев и Оланд обсъдиха също така необходимостта от укрепване на колективната отбрана на НАТО и способностите за управление на кризи. Двамата президенти считат, че Срещата на върха на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли ще допринесе за засилването на сигурността на страните членки на Алианса. Президентът Росен Плевнелиев припомни, че България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна и страната ни настоява за постигане на мирно решение на кризата в Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

5

SC

27.06 2016 в 23:27

За двигателя може и да се разберат, ама когато потеглят, става лошо, защото едните предпочитат предно предаване, а другите - задно. Накрая да не се озовем в канавката?

20374

4

Стринка Минка

27.06 2016 в 22:14

Ръгай задната и са небой!

63994

2

Red or Dead

27.06 2016 в 19:23


Две жалки карикатурки(особено комсомолското активистче, тапета;)“обсъждат“ нещо в бъдеще време, в което и двамцата ще бъдат само досаден спомен за ПРОГРЕСИВНОТО човечество!