Планът на Станишев "сменя очилата и паспортите" на младежите

Антония Чорева 20 септември 2016 в 14:42 4031 7

Европейският младежки план на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев стартира първо от България.

Днес Станишев даде старт на кампанията за борба с младежката безработица в цяла Европа именно от нашата страна.

След Белгия – Брюксел, България е втората страна, където започва отстояването на правата на младежите. Макар Италия и Испания да са поискали вече да стартират програмата, Станишев е решил кампанията да започне от България. Европейският проект за младежта е проект на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Планът на Станишев включва четири основни стълба. Намаляването на младежката безработица е негова основна цел. Вторият стълб цели образованието да стане достъпно за всички. На трето място Станишев е поставил въпроса с бедността при децата и създаването на Фонд в Европа, който да се бори с детската бедност. И не на последно, четвърто място лидерът на ПЕС иска достъп до култура за всички младежи под формата на ваучер, с който младите да могат да посещават с отстъпка музеи, кина, книжарници, театри. Именно тази стъпка от плана на Станишев вече е предприета в Италия. От септември там всеки младеж е получил ваучер от 500 евро, за да посещава местата за култура, обяви Сергей Станишев при стартирането на плана си в България.

Заедно с плана за младежта у нас пристигнаха и паспортите на Станишев. Сини на цвят, в тях се събират печати коя от четирите стъпки е най-важна за младежите у нас.

Целта на паспортите е по-скоро информативна, за да може кампанията да достигне до повече хора от всякаква възраст. Всеки може да „постави своите печати в живота на младите“, показвайки заинтересованост за съдбата на българските младежи, като по този начин кампанията ще достигне до повече хора и до властта. Основната цел е кампанията за младежите да се разпространи в цяла Европа, за да се засили натискът и Европейският съюз да отпусне 20 милиарда евро за младежката програма на Станишев. А от там всяка държава, член на Европейския съюз, на местно ниво да подпомогне младите хора.

„Европа е в криза – не само бежанска, икономическа и социална, а криза на доверието и от това са заплашени най-младите хора, бъдещето на Европа“, каза Сергей Станишев, откривайки кампанията си в България, като уточни, че кризата е спрямо самия Европейския съюз. "За първи път младото поколение живее по-бедно и по-трудно от своите родители“, подчерта Станишев. Затова той настоява всички в държавата и всички младежки организации да се обединят, за да се окаже политически натиск и да се издействат повече пари от Европа за борба с младежката безработица.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се появи в подкрепа на кампанията на Станишев и каза, че е сложила печат в синия паспорт за два стълба от програмата му - образование и работа. "Младите хора напускат страната – за да останат в България, трябва да им осигурим образование, което после да им позволи да започнат работа веднага", каза Нинова и добави, че дори е имала среща с работодатели, които искат да си намерят млади хора на работа, но не могат. По думите й няма връзка между образованието и работодателите и такава трябва да се изгради. Нинова завърши: "Запалете младите хора, а не политиците, защото младите хора трябва да дават тон на политиците, а не обратното“.

Станишев беше подкрепен и от кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова, която е сложила своя печат в паспорта за образованието, тъй като за нея то е изначалното решение на всички проблеми на младите хора. Йотова каза, че на местно ниво програмата за младежката безработица е провалена, тъй като проектите са били скрити за младите хора и те не са разбрали за тях, а работодателите са наели хора по програми на стаж, но после не са ги наели на работа.

"За 2 години в България са закрити 800 училища – къде отиде държавата, къде отидоха младите хора?", пита Илияна Йотова.

По време на старта на младежката кампания се раздадоха сините паспорти, тениски и очила за всички млади, за да се популяризира инициативата из страната. И след откриването на кампанията младите хора "си смениха очилата с нови" – в буквален и преносен смисъл - и първата стъпка в отстояване на по-доброто бъдеще на България вече е направена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14057

5

morkoff

20.09 2016 в 23:01

То, самият борец срещу младежката безработица ако бъде остайчен да резидентства на втория етаж в ляво, бай Ставри ще му се погрижи за паспорта, а Киро Жарта за очилата.

17898

4

кикимора

20.09 2016 в 16:27

Макар Италия и Испания да са поискали вече да стартират програмата, Станишев е решил кампанията да започне от България
Цирк Буш.

29217

3

Лопе де Вега

20.09 2016 в 15:55

Колко деца има тая йотова? А серьожката?

Поздрав!

17439

1

мнение от IP

20.09 2016 в 15:01

Те младите такъв печат биха били на Станишко-Смешнишко на челото!..Най-важният "стълб" е този дето някой трябва да бъде обесен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!