Европейският младежки план на Станишев започва от утре

Антония Чорева 15 юни 2016 в 17:37 2909 2

Европейският съюз да отпусне 20 милиарда евро, за да се финансират повече фирми, за да наемат младежи на работа. Това ще предложи на Европарламента Партията на Европейските социалисти (ПЕС) с председател Сергей Станишев.

По думите му младежката безработица е сред основните проблеми на Европейския съюз в момента, тя расте застрашаващо, а младите се чувстват несигурни.

В Испания и Гърция всеки втори младеж е безработен, а в останалите европейски страни всеки пети. Заради това ПЕС е разработила мащабна инициатива - Европейски младежки план, който стартира от утре.

Този план включва четири основни стълба. Намаляването на младежката безработица е негова основна цел. ПЕС ще поиска допълнителни 20 милиарда евро от Европа за справяне с нея и ще поиска също да бъде вдигната границата за безработни младежи от 25 на 30 години, обясни Сергей Станишев.

По този начин повече младежи ще могат да се възползват от европейските схеми и пари за безработица. Като пример Станишев даде европейски страни, където младежката гаранция действа много добре - много фирми наемат срещу финансиране от Европа млади безработни, които после оставали на работа за постоянно.

Освен това ПЕС ще предложи програмите Еразъм за обучение да обхванат повече млади хора и да включат и гимназистите от горните класове.

По думите на Сергей Станишев образованието трябва да стане достъпно за всички - това е вторият стълб, за който ще воюва планът на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

Той разясни, че в плана се включва и трета стъпка, която се бори за правата на младежите в Европа. Тя пък предвижда младежите до 25 години да имат ваучер под формата на карта, с която да посещават кино, театър, музеи и други културни институции. Целта е да се обърне повече поглед върху културата като цяло, тъй като тя е важна част от предпазване на младите хора да бъдат вербувани от радикални групировки, расизъм.

Една от най-важните стъпки, която ще предприемат европейските социалисти, начело със Станишев, е искането от Европейския парламент да се създаде Фонд за борба с детската бедност, в който да се вкарат повече средства, както от Европа, така и на национално ниво, така че всяко бедно дете в Европа да има безплатно образование и безплатно здравеопазване.

Европа винаги казва, че няма средства, но ПЕС силно ще отстоява плана си, за да извоюва повече права и защита на младежите. Като пример Сергей Станишев даде местенето на евродепутатите от Брюксел в Страсбург, което струва 300 милиона евро на година на Европа.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  21668

  2

  Руслан

  15.06 2016 в 20:50

  Заднкът на снимката се издирва в България за измама в особено големи размери с лявата идея.
  Следствен е и по дело за изнесени секретни документи към престъпноста.

  13249

  1

  лекар

  15.06 2016 в 19:04

  "Европейският младежки план" - колко му отива???
   
  X

  За и против Гей парада