Нинова при Радев: Предпочитаме политически, не експертен кабинет

OFFNews 15 юли 2022 в 13:20 3917 0

Корнелия Нинова и Румен Радев

Снимка БГНЕС/Спасиния Сергиева

Корнелия Нинова и Румен Радев

"Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС, а с досегашните ни партньори в управлението и с този, който припознае програмата ни" - с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на президента Румен Радев готова ли е партията и с кого да влезе в диалог за кабинет, ако получи третия проучвателен мандат. 

По време на консултациите, които продължават при закрити врата, Радев заяви, че наред с положителните статистики от Брюксел за ръста на индустриалното производство, има редица предизвикателства пред страната ни. 

"Нямаме дългосрочен договор за газ, което неминуемо ще повлияе в перспектива върху способностите на нашия бизнес изобщо да може да произвежда, както и на много граждани", каза той и допълни, че българите разчитат политиците да влязат в диалог, да има разбирателство и компромиси, за да могат да бъдат решени неотложните проблеми.

По думите на държавния глава в същото време партиите - дори в управляващата коалиция - продължават да чертаят разделителни линии: "За това задачата на партията, която ще получи третия мандат, е сложна и предизвикателна - изключително отговорна". 

Радев добави, че е важно да се чуе и формулата на БСП за решаване на политическата криза, така че да се формира наистина устойчиво управление с ефективност и стратегически хоризонт, не само да преодолява кризите, но и да взема важни решения, които касаят обществено-икономическото развитие и елиминирането на опасността България да остане в периферията на Европа.

Вицепремиерът и министър на икономиката каза от своя страна, че последните 6 месеца управляващите са изпитали предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. "Това правителство остава България финансово стабилна, както и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20% - на 1 място в ЕС за пръв път". 

"22 млрд. лева стигнаха до 5 млн. българи като различна подкрепа", посочи Корнелия Нинова. 

Тя декларира готовността на БСП да положи усилия да проведе разговори с колегите си, за да гарантира работещ парламент. "Основата на разговорите трябва да бъде програмата, която изработихме с Продължаваме промяната и Демократична България. Тя е конкретна, ясно разписана като стъпки", добави лидерът на ревицата.

Нинова обясни, че са заложени три приоритета - да са социалната партия в правителството, да има стабилна икономика, както и безкомпромисна борба с модела на ГЕРБ и Борисов. 

Министърът на икономиката отново повтори, че според БСП премиерът трябва да бъде излъчен от Продължаваме промяната като най-голяма политическа сила. Според Нинова кабинетът трябва да е политически, защото това означава носене на отговорност и "тя не трябва да се скрива зад експертен кабинет". 

Декларирахме готовност, ако президентът прецени да връчи третия мандат на БСП за България, да проведем разговори във формата на досегашната четворна коалиция. Основата на тези разговори да бъде програмата, която изработихме. Тя е достатъчно конкретна и политически, и като законодателни стъпки оттук нататък, заяви Нинова след срещата с Радев. 

Ще разговаряме с всеки, на който бъде връчен третия мандат, отговори тя на въпрос дали БСП ще подкрепи кабинет с мандат на ДБ. 

Що се отнася до Кирил Петков и ПП, да, ние призовахме Кирил Петков да не бъде кандидат за премиер и му прави чест, че направи стъпка назад. Казах ви, че основата за преговори няма да бъдат имената, а ще бъде програмата, действията, политиките и законите, но и декларираме, че в демократична държава първият по сила в парламента трябва да излъчи премиер. Продължаваме да смятаме, че ПП трябва да излъчи премиера. Този, който получи третия мандат с програмата, която изработихме, да седне на преговори с останалите без ГЕРБ и ДПС, каза още Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови