На първо четене НС реши фалшивите адресни регистрации да се анулират

Симона Костадинова 17 юни 2015 в 11:33 3571 0

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за гражданските регистрации, които предвиждат да се анулират адресните регистрации, които са направени преди изборите с цел подмяна на вота.

Заличаването на фалшивите регистрации, които започнаха да се правят преди местните избори, е предвидено в два законопроекта, които бяха приети днес. Единият е на БСП, а другият- на РБ и ПФ.  За предложението на червените депутати гласуваха 145 народни представители, 3 бяха "против", а 11 - "въздържал се". Проектът на реформаторите пък беше гласуван със 142 гласа "за", 5 "против" и 10 "въздържал се".

В началото на месеца премиерът Борисов буквално нареди на ПГ на ГЕРБ да приеме текстовете на БСП за анулиране на фалшивите адресни регистрации. Днес депутатите изпълниха желанието му.

Проектите на БСП и на РБ и ПФ бяха насочени към засилване на контрола за установяване на неправомерни регистрации по настоящ адрес. В тях се иска да бъде създаден ясен ред за подаване на сигнали за нарушения, както и тяхното разглеждане и отстраняване на нарушенията. Повод за внасянето на тези законопроекти бяха засечени масови пререгистрации по настоящ адрес, които се случват само няколко месеца преди местните избори и опасенията, че това се случва с идеята вотът по места да бъде манипулиран.

В двете предложения е заложена задължителна служебна проверка на всички промени на адресни регистрации.

В проекта на БСП, който е внесен от Мая Манолова, се предвижда задължителна служебна проверка на регистрациите, които са направени в периода от 1 февруари до 30 април тази година. Предвижда се регистрациите, които са в нарушение със закона, автоматично да бъдат заличавани. Гражданите, чиято адресна регистрация е заличена, са длъжни в едномесечен срок да сменят личните си документи.

От БСП предлагат и още санкциите за регистриране на повече хора на един адрес да се увеличат.

В предложението на РБ и ПФ, внесено от Найден Зеленогорски и други депутати, също е заложена задължителна проверка, но тя е в рамките на последните 12 месеца. В него се предвижда всички регистрации, които са направени в нарушение на закона, да бъдат заличени, а нарушителите- санкционирани.

В този проект обаче е заложено засегнатите, чиито регистрации са анулирани, да оспорват актовете на органите по гражданска регистрация пред съда.

От ДПС бяха внесли два проекта за изменение на Закона за гражданската регистрации, но само един беше приет на първо четене - този за посмъртно административно възстановяване на имената, които са били променени при т. нар. "Възродителен процес"

В приетия закон се предвижда промяна на имената на българските граждани, които са починали до 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени, но не са били възстановени след това. Това трябва да бъде направено от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

В законопроекта се предвижда още ГРАО служебно да заличава "принудително наложените по време на "възродителния процес" имена на българските граждани, които са си възстановили предишните имена".

Този проект предвижда и при издаването на преписи и удостоверения от актове за гражданско състояние да бъде въведена забрана да се изискват лични данни, които са се намирали в системата на Единна система за гражданска регистрация и административно обслужване (ЕСГРАОН) към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие и благоустройството са изразили несъгласие с този законопроект на ДПС, но той все пак бе приет в пленарна зала.

Другият проект на ДПС, който беше отхвърлен от депутатите с 35 гласа "за" , 105 "против" и 36 "въздържал се", предвиждаше единствено по изключение в гражданските регистри вместо постоянен адрес да може да бъде вписан служебен временен такъв. В предложения текст на проекта обаче не е описано кои точно са въпросните изключения.

От Министерство на вътрешните работи са изразили несъгласие и с този законопроект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews