Уволниха шефа на Агенцията по вписванията заради среднощни регистрации

OFFNews 27 март 2015 в 17:55 11713 3

Директорът на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов е уволнен заради множество нарушения, установени от държавни инспектори от Главния инспекторат към МС.

На негово място е назначена Елена Маркова, която досега беше заместник-ръководител на агенцията.

Смяната е извършена със заповед на министъра на правосъдието от 26 март, съгласувана с премиера Бойко Борисов, съобщават от правосъдното министерство.

Oбстойна проверка в агенцията, извършена от държавни инспектори от Главния инспекторат към МС, е показала редица нарушения.

Направените в доклада констатации, изводи и препоръки изтъкват сериозни пропуски в работата на длъжностните лица по вписванията, в организацията на работата в Търговския регистър, както и в практиката по договорите за възлагане на обществени поръчки и контрола върху тяхното изпълнение и др.

Комисията по проверката препоръчва търсене на дисциплинарна отговорност от длъжностните лица по регистрация, допуснали нарушения при изпълнение на служебните им задължения, както и дисциплинарна отговорност от директора на дирекция „Длъжностни лица по регистрация”.

Самата проверка е назначена от премиера на 4 февруари и е продължила повече от месец и половина.

„Налице е трайно утвърдена практика длъжностите лица по регистрация (ДЛР) да вписват/обявяват актове по партиди на търговци в ранните и късните часове на денонощието (между 00:36 ч. и 03:16 ч.)“, пише в изводите на доклада.

Установени са случаи на извършването на търговска регистрация в нощните часове на деня – между полунощ и 7,30 сутринта, както и във вечерните часове – между 19,00 и 23,49 часа, без да е обяснена причината за това.

Комисията специално е отбелязала случаи на регистрирано влизане в сградата на АВ между 04:40 ч. – 06:00 ч., като в този времеви период са извършвали вписвания/обявявания по партиди на търговци.

“Липсата на изричен регламент, определящ началния и крайния час за разпределяне на заявленията от информационната система, създава риск от ограничаване броя на длъжностите лица по регистрация (започнали работа преди 09:00 ч. и приключили работа след 17:30 ч.), които да разглеждат заявленията на търговците, което води до нарушаване на принципа на случайно разпределение“, пише в изводите.

Въведени са незаконосъобразни практики, като например срокът за вписване на заявленията в търговския регистър да започва да тече от датата на първото произнасяне на ДЛР, а не от деня, следващ деня на постъпването на заявлението, което противоречи на закона (чл. 60, ал. 5 от ГПК). Това води в някои случаи до разлика между датата на подаване на заявлението и датата на вписването в търговския регистър.

Повече от половината (52,5%) от обжалваните откази за вписване, са отменени от съда, което, според комисията, говори за липса на контрол.

В Агенцията по вписванията продължава порочната практика по договорите за възлагане на обществени поръчки да се използва т.нар. „мълчаливо съгласие“ като способ за приемане на резултатите от обществената поръчка. Това означава, че без изрично произнасяне от страна на възложителя за качеството и количеството на извършената работа, само след изтичането на един определен срок (от 5, 7 или 10 дни), работата се счита за приета без забележки. Такава възможност резултатите от обществената поръчка да бъдат приемани от възложителя чрез мълчаливо съгласие се предвижда в договорите за обществени поръчки.

„Изразходването на публични средства следва да е в пряка зависимост от точното изпълнение по съответния договор, което не може да бъде установено надлежно, ако резултатите се приемат чрез „мълчаливо съгласие“. Нещо повече, приемането на работата чрез „мълчаливо съгласие“ изключва наличие на писмен документ, което би затруднило доказването на обстоятелства, свързани с изпълнението на задълженията по договора при един бъдещ спор между страните“, пише още в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!