Борисов: ГЕРБ подкрепят БСП за заличаването на фалшивите адресни регистрации

Симона Костадинова 03 юни 2015 в 14:50 3397 1

Премиерът Бойко Борисов нареди на ПГ на ГЕРБ да приеме текстовете на БСП за анулиране на адресните регистрации, които са направени преди изборите с цел подмяна на вота.

Това стана по време на днешния блиц контрол в Народното събрание. Заръката дойде след отговор на въпрос от червената депутатка Мая Манолова, която поиска да разбере какви мерки ще предприеме правителството, за да се справи с масовите смени на адресни регистрации преди изборите.

Манолова заяви, че е очаквала Борисов лично да се ангажира с решение на проблема. "Готова съм да ви дам и жокер - внесли сме два законопроекта, с които този проблем да бъде решен", каза червената депутатка на премиера. В предложенията се превеждало да се анулират регистрации, когато има нарушение на закона.

Тя каза още, че в становищата си министрите по внесените законопроекти се държали като "партийни функционери".

"Що се касае за законите, които сте внесли, това бихте могли да го решите в парламента и не бих искал да се намесвам в тази тема. Не е редно", коментира Борисов, но само няколко минути след това се намеси, като заяви, че искал точно текстовете на Манолова да бъдат приети.

"Абсолютно се присъединявам към текста, който изчетохте и не виждам защо поне парламентарната група на ГЕРБ да оспорва и да не приема този текст. Това, че е на госпожа Манолова, не значи, че трябва да вървим на инат срещу нещо, което безспорно е правилно. Аз искам, Дани (бел. ред- шефът на правната комисия Данаил Кирилов), да те помоля точно този текст да го има в закона", заяви Борисов.

Той подчерта, че преди няколко седмици е възложил на министър Бъчаврова проверки на адресите, където има струпване на хора.

По думите му, когато проверките приключат, регистрациите, които са в нарушение на закона, ще бъдат заличени.

Манолова от своя страна подчерта, че масовите пререгистрации се правят в пълно нарушение на закона, защото той не допускал "40 души да се регистрират в една плевня или 25 - в стая с коридор".

"Става дума за масовото пререгистриране на избиратели. Близо 100 хил. души са се пререгистрирали от началото на тази година и при това в една обратна на очакваната тенденция - от големите градове към малките общини, от центъра към периферията. Познавам добре и предизборната ви платформа, и управленската ви програма и там няма такова решение на проблема с обезлюдяването на отдалечените региони", подчерта Манолова.

Тя обаче заяви, че въпросът с масовите пререгистрации не бил партиен, защото "злоупотребата с избиратели, които да променят на предстоящите местни избори, се използва от кметове от всички цветове и от кандидати за кметове от всички партийни централи".

"Най-тежките загуби на ГЕРБ са точно в малките населени места. Винаги съм давал за пример един Несебър - там имаме малко общински съветници. Сиреч там, където подобни практики съществуват, ГЕРБ губи. И аз това мога да ви го докажа и е факт", заяви от своя страна Борисов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи забележка на Манолова, че въпросът й не е за блиц контрол, защото не се отнася до цялостната политика на правителството. 

"Ако считате, че това е обща политика на правителството, госпожо Манолова, аз не считам така. Но виждам, че премиерът е готов да ви отговори - не ви е допустим въпросът изобщо. Това е въпрос за парламентарен контрол, злоупотребявате с правилата", ядоса се Цачева.

Борисов каза още, че утре в 09:00 часа от ще се срещне с шефовете на печатници, за да обсъдят проблема с това, че те нямат как да отпечатат изборните бюлетини. На срещата ще присъства и съпредседателят на РБ Радан Кънев. 

"Доколкото знам има някакво решение, но ако господин Кънев желае, може да каже какви са предложенията. Утре сутрин ще знам", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови