ГЕРБ, ДСБ и СДС със сигнал до Цацаров за фалшиви адресни регистрации

OFFNews 19 май 2015 в 15:36 3049 1

Политическа партия ГЕРБ изпрати до главния прокурор Сотир Цацаров сигнал за тенденциозно извършени от началото на 2015 г. незаконни адресни регистрации на физически лица на територията на Община Несебър.

Общата позиция и изнесената в детайли информация е подкрепена още от представителите на политическите партии ПП ДСБ, ПП СДС, ПП БЗНС, ПП НФСБ, ПП АБВ, ПП Движение 21, ПП ССД.

Сигналът, свързан с неправомерно включване в избирателните списъци на лица, за които не са налице законовите предпоставки за упражняване на вот в Община Несебър, е изпратен и до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и до областния управител Вълчо Чолаков.

В становището си подписаните политически представители са изразили притесненията си, че извършените неправомерни действия и актове вече са опорочили сериозно предстоящите местни избори наесен, съобщават от пресцентъра на партията.

„Искаме да насочим вниманието на компетентните органи към една порочна практика, която е завладяла община Несебър и считаме, че незабавно трябва да бъде извършена проверка. Нужни са конкретни действия за преустановяване на тази дейност, с която изкуствено и незаконно се променя броя на гласоподавателите за предстоящите местни избори. Настояваме за заличаване на незаконно регистрираните лица от списъците на Община Несебър и за търсене на отговорност за евентуално извършените закононарушения”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

Подписалите се в документа сигнализират до Главния прокурор за множество случаи, в които голям брой лица, в качеството си на работници и служители във фирми, които упражняват дейност в Слънчев бряг, Несебър, Св. Влас и др., биват заставени да подават документи за адресни регистрации в общината, без реално да живеят в нея.

„Всяка сутрин и надвечер се вижда как микробуси и автобуси транспортират същите тези лица, които вече са в регистрите на Община Несебър и уж живеят на територията на общината, но реалните им домове се намират извън територията й. Нашите притеснения са, че новорегистрираните се страхуват за работата си и изпълняват нарежданията на работодателите си за промяна на адресите си. Така категорично се погазва техния личен избор на постоянен и настоящ адрес и грубо се навлиза в гражданско- правната сфера както на „употребените“ лица, така и на всички нас – реалните жители на Община Несебър, както и политическите партии - извън тези, които ръководят общината понастоящем”, се казва в сигнала.

Съгласно официалните данни на ГД „ГРАО” към 15 май 2015 г., населението по постоянен адрес в Община Несебър е 24 388, а по настоящ адрес е 29 925, като лицата, които имат регистриран постоянен адрес извън общината, но с настоящ адрес в общината е 8 019. „Повече от ясно е, че преобладаваща част от тези лица ще поискат да бъдат вписани в избирателните списъци по настоящ адрес съгласно чл.36 от Изборния кодекс, което се прави не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Считаме, че съвсем преднамерено и организирано, но абсолютно незаконно, са създадени условия за наличието на предпоставката по ал.2 към същия чл.36 от ИК, а именно: избирателят да има настоящ адрес през последните 6 месеца преди изборния ден в съответното населено място”, категоричен е общинският лидер на ГЕРБ-Несебър Златко Димитров.

През периода януари – април 2015 г., броят на лицата със заявен постоянен адрес в гр. Несебър е 134, а за настоящ адрес - 426 лица. Един от фрапиращите случаи на регистрирани повече от 8 души на един адрес е този в гр. Несебър, ул. Емона №4, където са регистрирани 11 лица. В сигнала се посочват още много конкретни случаи за масови регистрации по настоящ адрес в Свети Влас, Обзор, селата Тънково, Гюльовца, Приселци и Раковсково.

Фрапантен пример за това е и Кошарица - на ул. ”Бузлуджа” №4 са регистрирани 11 лица, а на ул. "Желю Войвода" №14 – 8 лица.

„Тези масови адресни регистрации не могат да останат незабелязани, защото всичко това води до нарушаване на целта на закона и на принципите, залегнали в Изборния кодекс, което несъмнено ще има за последица опорочаване на целия изборен процес и резултат. Съобщават ни масово за случаи за извършени регистрации по адреси на търговски обекти, а не на жилищни такива, каквото всъщност е законовото изискване. Очакваме спешни действия след оповестяването на тази информация и възстановяване на законността в община Несебър”, коментират подписалите се в сигнала политически представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови