МВР ще вдига качеството на частните охранители с нов закон

OFFNews 19 април 2016 в 13:10 8221 1

МВР ще вдига качеството на частните охранители с нов закон

МВР ще се грижи за подобряване на професионалния капацитет и повишаване на качеството на охранителната услуга с изцяло нов Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Текстовете на закона са публикувани за обществено обсъждане, а след влизането им в сила ще бъде отменен сега действащият закон. 

Мотивите на правителството за внасяне на изцяло нов закон са свързани с това, че има много и важни промени. 

По този начин ще се подобри професионалният капацитет на субектите и ще се повиши качеството на предлаганата от тях охранителна услуга. 

Новите промени са свързани основно с допълнително разделяне на охранителните дейности, както и нов регламент за съхраняване на видеозаписи от охранителни камери и предоставянето им на властите. 

Новите видове охрана в закона са сигнално-охранителната дейност, охрана на питейни и развлекателни заведения, дискотеки, игрални и компютърни зали, охрана на урбанизирани територии и охраната при транспортиране на ценни пратки или товари. Регулирането на тези дейности ще стане чрез въвеждането на минимални изисквания за сигурност и безопасност на охраняваните обекти. МВР ще следи и за техническото оборудване, автомобилите и персонала, който трябва да притежава необходимата професионална квалификация. "По този начин ще се подобри професионалният капацитет на субектите и ще се повиши качеството на предлаганата от тях охранителна услуга", аргументират се вносителите.

Със закона се въвежда задължителното изискване за членство на охранителните фирми в професионално сдружение. Лицензът на охранителите ще се отнема, ако търговецът не удостовери, че е член на сдружение за частна охранителна дейност или ако е прекратил членството си за по-дълго време. 

В мотивите към законопроекта е записано:

С това изискване се създава възможност за саморегулация на субектите от частния охранителен сектор чрез участие на представителните организации от сектора в регулационния процес и повишаване на тяхната представителност в Консултативния съвет за сътрудничество по въпросите на частната охранителна дейност, функционирането на който е запазено в настоящия законопроект. 

Другата новост в закона е, че вече само министърът на вътрешните работи ще определя изискванията за търговците. Досега това се правеше съвместно от МВР и Министерството на икономиката. 

Въвежда се изискване за регистър „Видеонаблюдение“, където до два месеца ще се съхраняват записите от охранителни камери. Видеонаблюдение вече ще се извършва само с регистрация по реда на Закона за защита на личните данни. Охранителите ще са длъжни да предоставят видеозаписи на ДАНС и МВР, ако са научили за подготовката на престъпление или извършването му в охранявания от тях обект. Ако това се случва на територията на обекти, собственост на Министерството на отбраната, ще трябва да бъде уведомена и Военна полиция.

Новост е и подвеждането на частните охранители под отговорност като служебни лица. "Особено важно е, че при и по повод осъществяване на частна охранителна дейност лицата от охранителния състав на едноличния търговец или юридическото лице са длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. „а” от Наказателния кодекс. Това е логически и законово оправдано предвид факта, че дейността на частния охранителен сектор е насочена към опазване на основни човешки права - здравето, живота и имуществото на гражданите", е посочено в мотивите към законопроекта.

Според вносителите на проекта той е изготвен след задълбочен анализ "на обществените отношения, които възникват при осъществяването на частната охранителна дейност и опита на държавите членки на Европейския съюз в тази сфера". В него са отчетени проблемите в сектора, като е взето становището на "представителните организации в частния охранителен сектор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови