"НСО е скъпоплатен слугинаж - безплатни автомобили, шофьори и охранители"

ОFFNews 21 май 2015 в 20:46 6848 8

Димо Гяуров.

"Няма никаква тайнственост около дейността на НСО. Службата е превърната в един скъпо платен слугинаж – това са безплатни автомобили, шофьори и охранители, които понякога изпълняват чисто битови функции", заяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров пред bTV.

Според него НСО е най-голямата охранителна служба в Европа с 1200 души, работещи към нея. Освен това няма ясни изисквания за това кой получава охрана и кой - не.

"Това решение се взима от трима души и системата остава същата и в новия законопроект”, смята той.

Гяуров уточни, че качеството на НСО изобщо не се подобрява и свидетелство за това е случката с Борисов преди няколко дни, когато охранителите му допуснаха зад гърба на премиера да се промъкне напълно непознат мъж, който размаха монета.

„Ако живеехме в нормална държава, началникът на службата веднага щеше да подаде оставка. Това не е контролирана ситуация, а пробив”, добави той.

Той е на мнението, че новият закон за службите ще фиксира статуквото и няма да направи реални реформи.

На въпроса дали други служби освен ДАНС ще имат правото да подслушва случайни граждани, Гяуров уточни, че така излиза от гласуваните на първо четене текстове.

„НСО може да постави камера пред вашия дом без да знаете, за да охранява вашия съсед. Това е записано в закона, но не са уточнени специалните условия, при които това може да се случи. Така написани текстовете наистина събуждат сериозни притеснения. Надявам се това да бъде променено”, обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови