МВР министърът Калин Стоянов бил на кино по време на протеста

Той няма да подава оставка

OFFNews 17 ноември 2023 в 14:15 2173 2

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Калин Стоянов

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов няма да подаде оставка, защото така ще "предаде колегите на терен". Той потвърди, че по време на снощният протест на футболните запалянковци в София е бил на кино - "в работен порядък".

В изявление пред медиите вътрешният министър потвърди, че по-рано днес е разговарял с премиера Николай Денков, като му казал, че според него снощният протест е преминал "нормално", но се появили провокатори. 

"Редно е да направим обобщение на ситуацията от снощи. Всички станахме свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София. Само навременната реакция на служителите на СДВР и жандармерията осуетиха по-сериозни щети и дори жертви. Затова именно се учудвам на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", подчерта Стоянов.

Той потвърди и че по време на снощните демонстрации е бил на кино. "Не съм било нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Присъствието ми беше в работен порядък, а не да се забавлявам", категоричен е вътрешният министър. 

Според него няма как полицията да стои и да гледа безучастно, а действията на униформените са били реципрочни на агресията на част от феновете, чиято цел била да "окървавят протеста".

"Заставам зад всички служители, само за час бяха потушени безредиците, които в някои страни се превръщат в масови. Не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не толерирам подобно поведение. Директорът на СДВР вече е назначил вътрешната проверка, като няма да чакаме срокове. Проверката ще е в спешен порядък, всеки ще понесе отговорност", каза още Калин Стоянов. 

Министърът благодари на полицаите, които са помагали на пострадали, и се извини на пострадалите фенове, които са протестирали мирно. 

Междувременно стана ясно, че днес също ще има протест - в 18 ч. пред централата на Българския футболен съюз. Според СДВР обаче "протестът може и да не се проведе, защото феновете са постигнали своето вчера". Директорът на СДВР Любомир Николов обяви, че официално информация за това няма, но МВР разполага с оперативни данни. 

Николов допълни, че агресията е била непредизвикана, а полицаите на първа линия са "били с голи ръце, без палки и без щитове".

Установено е, че един от задържаните е пряк извършител на палежа на буса. Полицаите нахлули в заведение, защото мъжът се скрил именно там. Стана ясно и че повечето от задържаните са криминално проявени. Всички все още са в ареста, като на някои ще бъдат наложени мерки за неотклонение.

"Знаехме, че ще има провокатори, но не можехме да го обявим пред голямата общественост, защото тези хора търсят внимание", каза още шефът на СДВР.

Николов посочи, че има шест докладни, "за които може да се твърди, че има евентуални контакти на полицаи с протестиращи". Всички случаи ще бъдат детайлно проверени. Според него на публикуваните видеозаписи с полицейско насилие били изрязани действията на протестиращите, които палели кохфи.

Министърът на вътрешните работи пък получил много обаждания, в които негови колеги му казали, че не са виждали такава агресия към полицаи.

Калин Стоянов обясни и че оперативното ръководство е поверено на главния секретар на МВР Живко Коцев, а министърът е само част от политическото ръководство. Той обясни и че е бил в непрекъсната връзка с Коцев.

На упрека от Денков, че в четвъртък Стоянов не е присъствал и на заседанието на Министерския съвет, вътрешният министър обясни, че по това време е бил изслушан в парламентарна комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4638

2

Того

18.11 2023 в 08:08

Министрите на вътрешните работи и на военното министерство трябва да са цивилни лица за да могат да се осъществят реформите в полицията и в армията.

1005

1

ПР

17.11 2023 в 15:34

Наглец.Сега гледах,какви ги вършат"колегите"му в столично заведении.Там ултраси няма,всичко е спокойно,но милицията блъска невинни хора и бие.Нещастници.Наглец.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки