''Уроците на Блага'' е българският кандидат за Оскар

OFFNews 07 септември 2023 в 12:46 1827 0

Уроците на Блага

Снимка Арго Филм

Ели Скорчева в главната роля

Комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди „Оскар“ на Американската филмова академия реши единодушно българското предложение да бъде филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“.

Решението е взето днес от комисия в състав Людмила Христозова Дякова – председател и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов.

Сценарият на филма е дело на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов. В главната роля е Ели Скорчева, а в актьорския състав са още Герасим Георгиев - Геро, Розалия Абгарян, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Ивайло Христов, Асен Блатечки.

Лентата е продукция на Арго Филм – Стефан Командарев и Катя Тричкова, в копродукция с 42филм (Германия) – Ейке Горецка и Кристоф Кукула.

Филмът разказва за пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности – МФФ Карлови Вари 2023; официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!