Моника Маковей: Ако искате, мога да Ви стана правосъден министър

OFFNews 13 март 2015 в 22:17 26140 29

Моника Маковей

Ако Ви харесва моя модел, мога да Ви стана министър на правосъдието и да работя за Вас.

Това каза пред БНТ бившият румънски министър на правосъдието и един от най-известните реформатори в съдебната система в северната ни съседка Моника Маковей.

Тя обясни, че никога не я е интересувало, че политиците в страната й не я харесват, защото "неодобрението им е добър знак".

Маковей сподели, че политиците в Румъния започнали да разбират, че няма недосегаеми още през 2005 г. -2007 г., но продължавали да крадат, защото си мислели, че ще могат да се измъкнат.

"Класическият подкуп беше практика. После станаха по-изобретателни, например започнаха да уточняват подкупа в асансьора между два етажа. Мислеха си, че на такова място няма да ги подслушват. Други пък уж пиеха вода в тоалетната и се уговаряха по телефона колко пари искат. Но бяха заловени. Това искам да кажа", обясни тя.

Тя признава, че румънските политици не можели да проумеят как е възможно министърът на правосъдието да нареди разследването на колега от собственото си правителство.

"Казваха: Не може да бъде, а аз им отговарях: Както виждате - може, факт", разказва тя.

"В средата на 2006 г. разбраха, че нещата са сериозни и не смееха да ми говорят така, както си позволяваха в началото. Иначе все се намираше някой, който да ми каже: Разбери - не съм виновен, нито колегата е виновен, затова трябва да направиш еди какво си… ", сподели още Маковей.

"Избрах ръководителя на Дирекцията за борба с корупцията с помощта на един психолог. Исках независим човек. Може би някой друг министър на правосъдието би предпочел приятел или приятел на приятел. Аз избрах онзи, за когото психологът ми каза, че е с най-силния характер. Избрах човека с непоклатимо мнение, на което дори аз няма да мога да повлияя", обяснява тя методите си на работа.

Моника Маковей признава, че в началото се страхувала да не се провали с реформата, която е започнала. Когато се захванала с това, нямала опит в държавната администрация, а колегите й в Министерството на правосъдието не искали да работят с нея, криели информация и документи. Тя обаче не се отказвала.

"Високопоставените политици не са свикнали да чуват "не", звучи им шокиращо", споделя тя.

Според Маковей за провеждането на една реформа най-важни са хората, които стоят зад нея:

"Няма значение каква институция ще се създаде, ако не са избрани подходящите хора". 

Маковей се обърна към младите български прокурори с думите:

"Да не се вълнуват от политиците и да са безстрашни. Ако човек се страхува и постоянно се пита какво ли може да му се случи, нищо няма да направи. Вижте какво направих аз и други като мен в Румъния. Нищо лошо не ни се случи. Но видяхме политици зад решетките. Значи е възможно. Моят съвет е: бъдете смели и поемете риска. Ето живи и здрави сме. Какво рискувате всъщност? Най-много да ви уволнят. Гражданите също ще Ви подкрепят, не вярвам да са много доволни от напредъка в борбата с корупцията в България. Ако се заемат с тези дела младите български прокурори, ще се превърнат в герои и ангели-пазители. Просто трябва да започнат!"

Според Маковей "човешката алчност е огромна, особено когато е свързана с политиката".

Тя дори е на мнение, че повечето хора, които влизат в политиката, го правят, за да забогатеят, а не заради народа.

"Те искат да натрупат пари по различни начини. По последните дела наблюдавам следната схема – незаконно финансиране на предизборни кампании със стотици милиони евро, в замяна на което финансиращият после получава поръчки и договори. Ето това научих", разказва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!