Моника Маковей: Ако искате, мога да Ви стана правосъден министър

OFFNews Последна промяна на 13 март 2015 в 22:17 25085 29

Моника Маковей

Ако Ви харесва моя модел, мога да Ви стана министър на правосъдието и да работя за Вас.

Това каза пред БНТ бившият румънски министър на правосъдието и един от най-известните реформатори в съдебната система в северната ни съседка Моника Маковей.

Тя обясни, че никога не я е интересувало, че политиците в страната й не я харесват, защото "неодобрението им е добър знак".

Маковей сподели, че политиците в Румъния започнали да разбират, че няма недосегаеми още през 2005 г. -2007 г., но продължавали да крадат, защото си мислели, че ще могат да се измъкнат.

"Класическият подкуп беше практика. После станаха по-изобретателни, например започнаха да уточняват подкупа в асансьора между два етажа. Мислеха си, че на такова място няма да ги подслушват. Други пък уж пиеха вода в тоалетната и се уговаряха по телефона колко пари искат. Но бяха заловени. Това искам да кажа", обясни тя.

Тя признава, че румънските политици не можели да проумеят как е възможно министърът на правосъдието да нареди разследването на колега от собственото си правителство.

"Казваха: Не може да бъде, а аз им отговарях: Както виждате - може, факт", разказва тя.

"В средата на 2006 г. разбраха, че нещата са сериозни и не смееха да ми говорят така, както си позволяваха в началото. Иначе все се намираше някой, който да ми каже: Разбери - не съм виновен, нито колегата е виновен, затова трябва да направиш еди какво си… ", сподели още Маковей.

"Избрах ръководителя на Дирекцията за борба с корупцията с помощта на един психолог. Исках независим човек. Може би някой друг министър на правосъдието би предпочел приятел или приятел на приятел. Аз избрах онзи, за когото психологът ми каза, че е с най-силния характер. Избрах човека с непоклатимо мнение, на което дори аз няма да мога да повлияя", обяснява тя методите си на работа.

Моника Маковей признава, че в началото се страхувала да не се провали с реформата, която е започнала. Когато се захванала с това, нямала опит в държавната администрация, а колегите й в Министерството на правосъдието не искали да работят с нея, криели информация и документи. Тя обаче не се отказвала.

"Високопоставените политици не са свикнали да чуват "не", звучи им шокиращо", споделя тя.

Според Маковей за провеждането на една реформа най-важни са хората, които стоят зад нея:

"Няма значение каква институция ще се създаде, ако не са избрани подходящите хора". 

Маковей се обърна към младите български прокурори с думите:

"Да не се вълнуват от политиците и да са безстрашни. Ако човек се страхува и постоянно се пита какво ли може да му се случи, нищо няма да направи. Вижте какво направих аз и други като мен в Румъния. Нищо лошо не ни се случи. Но видяхме политици зад решетките. Значи е възможно. Моят съвет е: бъдете смели и поемете риска. Ето живи и здрави сме. Какво рискувате всъщност? Най-много да ви уволнят. Гражданите също ще Ви подкрепят, не вярвам да са много доволни от напредъка в борбата с корупцията в България. Ако се заемат с тези дела младите български прокурори, ще се превърнат в герои и ангели-пазители. Просто трябва да започнат!"

Според Маковей "човешката алчност е огромна, особено когато е свързана с политиката".

Тя дори е на мнение, че повечето хора, които влизат в политиката, го правят, за да забогатеят, а не заради народа.

"Те искат да натрупат пари по различни начини. По последните дела наблюдавам следната схема – незаконно финансиране на предизборни кампании със стотици милиони евро, в замяна на което финансиращият после получава поръчки и договори. Ето това научих", разказва тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2016 в 00:13

Госпожата Макавей от луната ли пада? Аз никога не съм се заблуждавал,че политиците работят за народа-поне нашите от последните 30-40 г. Тя би трябвало да разбира,че бизнеса е пари,а властта е над бизнеса и означава много пари.

16.03 2015 в 13:28

Ореолът поставен от нашите медии на Моника Маковей е пълна демагогия!

От известно време нашите медии тиражират интервю с бившия румънски министър на правосъдието Моника Маковей пълно с празни думи и недомлъвки. Не се разбира от него какъв е "модела" на г-жа Маковей за спиране корупцията сред политиците-прав, ляв ,десен,среден нов ,стар в десния или ляв джоб..?Как ще го прави това изчистване на съдебната система?
Offnews говори с недомлъвки и скриване на истината, понеже е издание на "Инакомедия"- собственост на едни от най-тъмните олигарси Иля Прокопов направил богатствата си с използване властта на двете партии БСП и СДС да заграби начален капитал за 1 лев..
Също не стана ясно какво точно е променила г-жа Маковей в своя период като министър? Дали по време на управленческия мандат на г-жа Маковей е намаляла корупцията в Румъния, колко политици са наказани за корупция с конфискация на имуществото и затвор?
Политическото развитие на Румъния в прехода последните 25 години и мащабите на корупцията сред политиците е било същото като на България. Не се вижда нищо по-различно макар ореола, поставен на Маковей! За това и ЕС продължава да поставя България и Румъния на едно и също ниво.
Нашето Движение има ясна визия как ще ликвидира корупцията сред политиците и как ще ги накаже- Като се въведат правилата на правовата държава на най--развитите страни в Европа в цялото законодателство от главата до петите. Над 10 години съм проучвала основните механизми на които работи правовата държава на 8-те най развити европейски демокрации от северна и средна Европа,със силно работеща правова държава и съм достигнала до следните изводи. Трябва да се въведат първо две нови разделения, които липсват в българското законодателство от прехода
1) Разделението на корпоративните интереси и от властта и политиката и
2) Разделението на съдебната власт от политическата и поставянето и като надстройка на обществото.
Тези две разделения сега липсват у нас и в Румъния и станаха причината за бандитския и мутренски прехода.
Те трябва да се поставят първо в конституцията и въз основа на нея да се създаде подзаконодателство с механизмите.
По този начин се започва изграждането на правова държава. Първо с ясно и точно законодателство, второ -с независима от политическата власт съдебна система. И чак след това може да се пристъпи към изчистване на съдебната система!!!!
Всичко това точка по точка е казано в нашата доктрина. Там също е казано, че с приложение на един нов закон- "проверка на произхода на началния и въртящ се капитал за партии и бизнеса", ще се проверят всички приватизационни и концесионни сделки след 1989 г , заедно с харченето на държавните пари от 1985 г насам( когато България започна да взима външни заеми),като по този начин ще бъде извършено ново справедливо преразпределение на собствеността в икономиката и ликвидира олигархията, заедно с нея и политическите и слуги в партиите, управлявали държавата. Също ще се провери произхода и чистотата на парите на партиите и заличаване на партии от партийния регистър, финансирани от мръсен олигархичен капитал. Така нашите партии ще намалят от 300 на 5 . Не може България със 7 милиона население да има 350 партии, а Германия с 80 милиона популация да има само 30 партии в регистъра.
Германия също няма олигархия ,нито икономиката е разпределена между олигарси, докато цялата икономика на малка България е разпределена между 38 мултимилионери и олигарси, те диктуват как тя да се развива, колко голямо парче въздух вода ,небе, слънце ,земя, свобода да отпуснат на българите и какъв да бъде жизнения им стандарт.
За това, обаче, се иска законодателно мнозинство в Парламента. За да го постигнем ние градим политически субект " ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН ПОБЕДА със стратегията на новите леви антинеолиберални( антиолигархични) партии в Европа- Сириза в Гърция, Чинкуе стеле в Италия, Подемос в Испания. Тя е да се изгради политически субект с голяма членска маса, която да стане и избирател на Движението в бъдещи избори. За тези ни намерения говори и името ДВИЖЕНИЕ 1 МИЛИОН , което е условно за сега, но показва нашите намерения. Сириза събра 3 милиона членска маса, колкото са половината гръцки избиратели и с тях спечели законодателно мнозинство в парламента на 25 януари. Чинкуе стеле на Италия е събрало 15 милиона членска маса, колкото са половината италиански избиратели и от сега е ясно в идващите парламентарни избори коя ще бъде победителят в италианския парламент.

Коментар на "Идея за България"

15.03 2015 в 21:24

Очакваме я заедно с Лаура Кьовеси.Едва тогава нещата в държавата ще тръгнат.Но мечтите са безплатни и в скоро време не можем да настигнем румънците.

15.03 2015 в 12:53

ИСКАМЕ! КАК ДА НЕ ИСКАМЕ КАТО ВИЖДАМЕ, ЧЕ РУМЪНЦИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ИЗМЪКВАТ ОТ РУСКАТА КОРУПЦИОННА ХВАТКА И ВИДНОГО СЕ УСКОРИ ПРОГРЕСА НА ИКОНОМИКАТА ИМ!
ЗАВИЖДАМЕ И ИСКАМЕ ВИЕ ДА СТЕ НИ МИНИСТЪР!

14.03 2015 в 23:16

До Ангелов 18: Не съм съгласен с теб, у нас точно неграмотните престъпници просперират! А най-опасният политик е простият. Защото той искрено и с чисто сърце няма да пожали никакви средства за да направи всички хора, като себе си.

14.03 2015 в 23:11

ultra 22, не, ама е шеф на РБ, а правосъдният министър е от квотата на РБ.

14.03 2015 в 23:10

Да ти кажа...искаме!!!

14.03 2015 в 16:58

Патриоте 17, Радан Кънев ли е премиер на България?????

14.03 2015 в 15:57

На ХОД сте вие - младите ЧЕСТНИ бълг. прокурори, които МИЛЕЯТ за бъллг. народ, надявам се, че ИМА такива м/у вас!
СИЛНО се надявам!t

14.03 2015 в 15:54

На ХОД сте вие - младите ЧЕСТНИ бълг. прокурори, които МИЛЕЯТ за бъллг. народ, надявам се, че ИМА такива м/у вас!
СИЛНО се надявам!t