Топ прокурорката на Румъния Лаура Кьовеши ще предава опит на българските си колеги

OFFNews 10 март 2015 в 14:15 9623 7

Топ прокурорката на Румъния Лаура Кьовеши ще предава опит на българските си колеги

По покана на вицепремиера Меглена Кунева на посещения у нас ще доxде придобилата голяма популярност румънска прокурорка Лаура Кьовеши. Тя оглавява Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния (D.N.A.), която вкара в затвора редица бивши и настоящи румънски държавници.  

На 24 и 25 март в България, по покана на Кунева, ще бъде и Хория Джорджеску, шеф на Националната агенцията по интегритет на Румъния.

"В рамките на инициативата "Европейски дебати", която организирам именно с цел да върнем "на терена" европейските теми, в България ще бъдат представени публично акценти от начина на работа на румънските антикорупционни органи и на какво дължат успеха си те", обясни днес Кунева.

Кьовеши беше назначена начело на звеното през 2013 година от президента Траян Бъсеску, което не ѝ попречи да изправи брат му пред съда за това, че е взел пари от престъпен бос. Според статистиката повече от 90% от обвинителните актове на спецпрокуратурата влизат в съда и завършват с осъдителни присъди. 

"България е в напреднал етап в процеса на изработване на антикорупционната си стратегия и вече сме готови да отчетем какво не е преработило дотук. Трябва да има закон за органа по антикорупция, критерии и стандарти за отчет на ефективността на този закон", каза Меглена Кунева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови