Манолова запази поста си, защото е "мъжкото момиче" на БСП

Елица Мартинова 06 декември 2013 в 12:00 5284 33

Мая Манолова
Мая Манолова

 

Със 72 гласа "за", 110 "против" и без "въздържал се" парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ и зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова запази поста си.

Дебатите по темата продължиха два часа и половина, като след почивката на депутатите за разглеждането на бюджета явно ще останат 1 ч. и 20 минути.

Аргументите на опозицията бяха представени от бившия здравен министър Десислава Атанасова. В дълго изказване депутатът на ГЕРБ обвини зам.-председателя, че не води адекватно, че потъпква демокрацията и че се опитва да заглуши гласа на опозицията.

"Не стихват протестите срещу управлението на Тройната коалиция. Управление, станало възможно, благодарение на безпрецедентната компроматна война, благодарение на безпрецедентната манипулация, извършена от един партиен функционер, който заслужи поста си зам.-председател на НС поради факта, че осигури скалъпен донос срещу безспорния победител в изборната победа", каза Десислава Атанасова.

"През последните две пленарни заседания при обсъждане на предложенията за приемане на Държавния бюджет за 2014 г. се изостри до крайна степен трайната тенденция, проявявана системно от заместник-председателя на 42-рото НС Мая Манолова, грубо да нарушава процедурните разпоредби на Правилника за организацията и дейността на НС. Нарушенията са умишлени и преднамерени като целта им е да се отнеме, ограничи и потъпка процедурната възможност на опозицията да изразява позицията си по обсъжданите проекти. Заедно с това се афишира арогантно незачитане на опонента и се демонстрира пренебрежение към закона и груба сила. ... Тези правно-процедурни нарушения, които се увеличават ескалационно, утвърждават груба цензура, недопускат, ограничават конструктивен дебат и потъпкват опозицията. Те представляват гавра с демократичните принципи и конституционно установения модел на държавата ни", пишат в мотивите към предложението си от ГЕРБ (текстът е представен дословно, без редакторска намеса).

Правописът на ГЕРБ стана обект на подигравка от червения депутат Петър Курумбашев, който излезе, за да защити Манолова от името на "Коалиция за България". Той обърна внимание на ГЕРБ, че "недопускат" са две думи и не спести подигравките си по твърдението, че Манолова прилагала "груба сила". Социалистът намекна още, че явно мъжете в редиците на ГЕРБ си представят зам.-председателя на парламента в друг контекст. Курумбашев заяви, че Манолова е "мъжкото момиче" на социалистите бе категоричен, че "Коалиция за България" категорично застава зад нея.

"Не съм я виждал с палка или с камшик. Поне в пленарна зала. Това, че вие си представяте... Защо, г-жо Манолова, вие смятате, че може да си позволявате груба сила към една такава неукрепнала, бих казал, още невъзмъжала, утвърждаваща се опозиция. А иначе представата на тези хора на груба сила преминават рамките на политическото и водят нашия дебат в измерения, които ще надхвърлят това, което дискутираме в момента. Тук са използвани и думи, че напреженията се увеличават ескалационно, аз лично предпочитам да се намалява ескалационно. Вече това, че "недопускат" са две думи...", продължи с разбора на текста Курумбашев.

Председателят на ДПС Лютви Местан също излезе, за да защити работата на Манолова, като заяви, че тя е "точният човек на точното място". Според него мотивите на ГЕРБ са писани от човек с таланта на Деса Поетеса.

"Мая, търсят ти сметка за Костинброд. Това е жлъчно отмъщение, което обаче няма да се получи. И затова този пасквил, който представлява странен микс между поетическия талант на Деса Поетеса от "Шоуто на Слави" и странния синтаксис на някои бивши министри, просто ще остане в аналите на 42-рото Народно събрание като срам за парламентаризма", каза Местан.

Председателят на парламента Михаил Миков пък призова ГЕРБ, щом желаят да влияят в ръководството на парламента, да излъчат свой кандидат за зам.-председател.

Самата Мая Манолова също излезе, за да защити работата си. Тя заяви, че е направила справка и повечето от случаите, в които е нарушавала правилника, е било в полза на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!