Чобанов посъветва студентите да стоят вън от политиката

Елица Мартинова 06 декември 2013 в 14:06 5557 29

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

 

"Бих посъветвал студентите да стоят малко по-встрани от политиката, особено когато са замесени в най-калната част от нея".

Това заяви в пленарна зала финансовият министър Петър Чобанов в поздравително изказване по случай предстоящия празник на студентите, който се чества на 8 декември.

"Ще кажа нещо, с което рискувам утре да бъде организирана окупация на лекцията, която имам . Това е най-академичното правителство, което сме имали. Имаме чести срещи със студентите, не се притесняваме да общуваме с тях, напротив - те самите ни търсят", каза Чобанов.

Финансовият министър подчерта, че той и премиерът Орешарски са дали много на студентите и ще продължат да водят лекции.

Изказването на финансовия министър бе предшествано от декларациите на всички парламентарни групи, които поздравиха студентите с бъдещия им празник.

Първата декларация, която прекъсна гласуването на Бюджет 2014, бе на ГЕРБ, чиято младежка организация днес раздаде на управляващите символични еднопосочни билети до Северна Корея. Александър Ненков заяви, че това правителство упражнява безпрецедентно насилия върху младежите, които са бъдещето на страната.

За да отговори на обвиненията, на парламентарната трибуна излезе лидерът на социалистите Сергей Станишев, който изтъкна, че бюджетът на кабинета "Орешарски" размразява средствата  за образование и наука.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев бе по-кратък и просто цитира химна на студентите.

Най-запомнящо се бе изказването на Магдалена Ташева от "Атака", която се извини на "българската академична младеж", затова, че държавата е допуснала студентската окупация. Ето пълното й изказване:

Искам да поздравя българската академична младеж и да й се извиня от името на 42-рия парламент, че не можа да предотврати т. нар "окупация", която прекъсна академичния процес,  единствено и само за да върне на власт онзи, който пращаше IT специалистите да пасат овце. Защото и така се търси агнешко, помните ли тази реплика - ама той бил IT специалист, голяма работа.

Сега е много лесно да флиртувате с тези, които оставихте без пари - без пари за образование, за развой в университетите, за съществуването на БАН - велика институция в българската гражданска история, създадена преди държавата, преди Третата българска държава да бъде създадена. Вашият финансов министър казваше, че иска да ликвидира БАН с опита, натрупан от ликвидирането на Грузинската академия на науките.

На 8 декември, когато честваме и паметта на Св. Климент Охридски, вие, господа отдясно, имате най-малко право да говорите. По-скоро трябва да стоите с глави, наведени до под коленете, защото на всичкото отгоре, ако ще си раздаваме самолетни билети, вие сте единствената парламентарна група, заслужила еднопосочен безплатен билет за Рияд или за Доха, на полуостров Катар.

Вие отделяхте огромни площи в центъра в най-хубавите квартали на София, за да правите ислямски анклави с ислямски болници. Уж под претекст да правите втора джамия, заградихте огромен терен в "Малинова долина". Желая ви приятно пътуване към Саудитска Арабия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!