Командирът на ВВС: Най-добре е нашите летци да летят на новопроизведен самолет

OFFNews 25 април 2016 в 10:58 4752 1

Командирът на ВВС: Най-добре е нашите летци да летят на новопроизведен самолет

Процесът на избор, сключване на договор и доставка на новия тип боен самолет, за който е внесен проект за инвестиционен разход в парламента, изобщо не е лесен, каза в интервю за Канал 3 командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев. Според него сключването на договор е закъсняло, макар че проектът е готов от две години. 

Радев не разкри кой самолет е неговият избор. "Като командир на ВВС обаче моето желание е нашите летци да летят на новопроизведен самолет. С уговорката, разбира се, че всичко зависи от възможностите на държавата", обясни генералът.

Генералът каза, че доставката на нови изтребители не е просто проект на ВВС и на МО, а е проект на България. "Той е призван да запълни един огромен дефицит от способности на нашите Въоръжени сили, да гарантира нашия въздушен суверенитет, да гарантира оперативната ни съвместимост със съюзниците и защитата на териториалната цялост на страната. И при определени условия може да допринесе за съществено икономическо развитие на страната под формата на индустриално сътрудничество", коментира командирът на ВВС.

Според проекта за купуване на изтребители трябва да бъдат похарчени 1.5 млрд. лв. Радев уточни, че в тях е включена освен доставката на изтребители, но и наземно оборудване за тяхната поддръжка, системи за обучение, за планиране и анализ на мисиите, оборудване за мисиите, обучението на нашите летци и техници в чужбина за един продължителен период от време и въоръжението.

След предварителното отсяване са останали три опции – две за употребявани самолети - F-16 и Юрофайтер и един новопроизведен – Грипен.

Според генерала няма как договорът за доставка на изтребители да бъде подписан до края на годината. Той обясни, че има дълга процедура по изпращане на искането за оферта до държавите, които предлагат самолети, като срокът за отговора е най-малко три месеца. Следва оценка на офертите и едва след това - подготовката на договор, което е и най-трудната част от процеса. Той прогнозира, че отпуснатите от правителството целеви средства за ВВС няма да бъдат усвоени. 

Генералът даде пример с Унгария, която поръча новопроизведените шведски "Грипен". Там е са открити завод на "Електролукс", което открило около 10 хил. работни места. "Такава програма върви заедно с придобиването на новопроизведен самолет, а не втора ръка. У нас би могло да се случи нещо подобно, ако вземем "Грипен", например, който е новопроизведен. Точно за това трябва да се мисли държавнически при реализирането на този проект", обясни Радев.

Той коментира и съвместната охрана на въздушното ни пространство с други държави от НАТО. По думите му разходите по това ще включват транспорт, настаняване в луксозен хотел, кетъринг. "От миналата есен в Министерството на отбраната се работи по концепция за съвместно изпълнение на ерполисинг, след като законът стане факт", обясни Радев и подчерта, че тази концепция има финансова част и е отказал два пъти да я съгласува. В тази финансова част се казва, че България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен Air Policing, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане - транспорт до тук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване, всичко, посочи генерал Радев. Той допълни, че доста страни вече имат интерес. На въпрос дали премиерът е запознат гененерал-майор Радев отговори, че не може да каже и не комуникира с премиера. "Ако това се случи, това ще бъде голям удар по мотивацията на нашите летци, ако тези хора дойдат да дежурят с нас. Те работят на предела на човешките възможности и работят в риск всеки ден при едни социални условия, които не са никак прекрасни. Те го правят и рискуват, защото виждат, че държавата е затруднена финансово", посочи командирът на ВВС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

1

Този пък да не иска да ги настани на палатки и да ги храни с чорба - каша?
Не стига, че ще му вършат работата...