Военният министър спря медийните изяви на командира на ВВС

Юлиан Христов Последна промяна на 07 май 2015 в 07:57 24782 15

Военният министър спря медийните изяви на командира на ВВС

Министерството на отбраната спря медийните изяви на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Румен Радев. Причината е свързана с плачевното състояние на авиацията ни и вероятността в кратки срокове да не е способна да охранява въздушното ни пространство. 

Заявка за интервю на OFFNews с генерал Радев отлежава от миналата седмица на бюрото на директора на Дирекция "Връзки с обществеността" в министерството. В телефонен разговор медийният съветник на министъра Валерия Кардашевска обясни, че заявките се движат бавно, но не са забавени умишлено. Факт е обаче, че до момента отговор на искания за интервю с най-запознатия със състоянието на авиацията ни военен не е даден и на Нова телевизия, и на в. "Сега"

Командирът на бойната ни авиация неведнъж е предупреждавал за опасността от инциденти със старите ни изтребители и спешната необходимост от ремонта им. До момента от изказванията на военния министър Николай Ненчев по темата, става ясно, че се върви към решението за сваляне на цялата бойна авиация на земята и преминаване към охрана на въздушното пространство на страната от чужда държава.

Охраната на територията ни от чужда авиация обаче е невъзможно, поне докато не бъдат направени законови и конституционни промени. Според военния закон охраната на въздушното ни пространство се осъществява само и единствено от Българската армия (справка чл.130, ал. 1 ЗОВСРБ), а чл. 9 (1) от Конституцията гласи, че суверенитетът, сигурността, независимостта на страната и защитата на нейната териториална цялост са гарантирани от българските Въоръжени сили.

Към момента министър Ненчев не е дал заявка за промяна на цитираните разпоредби, а за да се мине към този сценарий, ще е необходимо достатъчно голям период от време, през който авиацията ни ще остане без изтребители. Вместо това, министърът предпочита да лансира тезата за зависимостта на армията ни от руската военна индустрия. В свои изказвания той нееднократно заяви, че за ремонта на изтребителите са му искани 80 млн. лв., а също и подкуп. В същото време, според експерти, за ремонт на минимален брой двигатели на МиГ-29 ще са нужни няколко пъти по-малко средства. 

За да бъде "закрепена" авиацията ни и предпазена от колапс, няма друга алтернатива освен спешния ремонт на машините. Както вече OFFnews писа, останалите възможности за избягване на зависимостта от руските заводи, са почти неосъществими, но и по тях министерството не проявява особена активност.

Към момента не са опровергани опасенията на командира на ВВС за това, е от 1 май само два изтребителя ще са годни да изпълняват задачи по Air Policing за охрана на въздушното ни пространство. Коментарът на министъра по този въпрос беше, че "имаме няколко МиГ-а", но той не уточни годни ли са за изпълнението на бойни задачи. 

Досега резултатът е виден - властта предпочита да не дава гласност на хората, от които зависи поддръжката на бойната авиация, където положението буквално е на живот и смърт. Продължава да е без отговор и въпросът защо се бави проектът за придобиване на нови изтребители.

Ненчев и Радев ще бъдат изслушани днес в комисията по отбрана за състоянието на авиацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.05 2015 в 21:15

Като си нямаме наши самолети,винаги ще сме зависими от производителите .И ако поискаме да си направим и завод за ремонт на новите стари самолети ,никой няма да ни остави.Ще ги пращаме на запад и ще плащаме с краставици.

10.05 2015 в 21:09

Когато започнем да произвеждаме самолети ,тогава няма да сме зависими от никой.До тогава чийто са самолетите ,на него ще се кланяме.Всичко друго е заблуда на народа и интереси.

07.05 2015 в 15:11

Тези неща зависят предимно от българските политици. За жалост българския политик е изключително подкупен и в повечето случаи работи за нечии други интереси, но не и българските. Ако имахме политици на място в момента можеше да имаме доста прилична армия. Макар и не голяма, но прилична! Без значение дали ще купуваме от руснаци, американци, французи и т.н. Виждаме в момента какво се случва, като сме част от НАТО - НИЩО и то не защото така наречения запад се опитва да ни обезоръжи, а защото при въпросните западняци не минават далаверките и схемите, които са в голям интерес на българския политик и поради тази причина нищо не се случва и никой и не се пъне да прави нещо(то и затова всичко затъва), освен хора като ген. Радев. При руснаците е обратното, там схемите са на първо лице, изтичат милиарди и колкото за пред хората има нещо, но като стане напечено лъсва всичко! И в двата случаи няма хора, които реално да направят нещо за българската армия, защото и от двете страни може да се вземе много само да знаеш как. Аз лично бих се радвал на авиошоута да виждам, както западни самолети, така и руски самолети.

07.05 2015 в 13:02

Anonymous, да не визираш ,, новите" Ф-16, трета ръка. Ако на това викаш ,,новите", по добре да караме ако трябва и с безпилотни самолетчета. Проблема на всички управляващи е, че преди да влезем в НАТО, а и при самото ни влизане, НЕ СИ ОСИГУРИХМЕ нови ,,спонсори" за доставки на оръжие. Или казано с друг думи- прецакахме си икономиката, развалихме си пазарите, скарахме се и загърбихме Русия и във военно отношение и като пазари, но НИЩО не си осигурихме като компенсация. Пазари не получихме на Запад, инвестиции в иконоиката също, а за армията да не говорим. Даже си нарязахме ракетите, само и само да сме в НАТО. И сега се питаме, ама как стана, ама зависели сме от тези и онези. Те и Сърбия зависят, но вече от няколко години успешно МОДЕРНИЗИРАТ армията от същите тези от които зависят. Проблема си е НАШ, че си прецакахме нещата

07.05 2015 в 12:31

Като гледам част от горните коментари и имам усещането, че БЗНС си ползва субсидията да наема тролчета :)

07.05 2015 в 12:27

Ремонт на МИГ: 80 милиона лева
Цена на нов F-16 : 18.8 милиона долара

07.05 2015 в 11:32

Моят коментар що не е публикуван? Неудобен ли е? Бахаха

07.05 2015 в 11:14

Пълна тъпня. Иначе сме членове на НАТО. Е къв е тоя абсурд, дето нямаш 1 пушка, ма си член на военен алианс. Бахаха

07.05 2015 в 11:08

Няколко МиГ-а отпреди 30 години, кой знае кога за последн оремонтирани.. Та те африканските бунтовнически групи са по-добре въоръжени от нас..

07.05 2015 в 10:58

Дайте му микрофон на човека да си каже мъките. Ебахти демокрацията!
 
X