Правителството купува военна техника за близо 3 млрд. лв.

OFFNews Последна промяна на 30 март 2016 в 12:59 3836 5

Правителството купува военна техника за близо 3 млрд. лв.

Снимка OFFNews

Правителството одобри три инвестиционни проекта за купуване на нова техника за Въоръжените сили на обща стойност близо 3 млрд. лв. 

Проектите са за купуване на двигатели за изтребителите МиГ-29, което трябва да осигури летателната им годност, за придобиване на нови изтребители и на нов тип многофункционален модулен патрулен кораб. Засега е отложено внасянето на проекта за купуване на нови бойни машини на пехотата.

И трите проекта трябва да бъдат одобрени от парламента, тъй като стойността им надвишава 100 млн. лв. 

Проектът за купуването на нов тип изтребител ще бъде съобразен със Закона за обществените поръчки, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти в Министерски съвет. Изтребителите ще струват близо 1 млрд. лв. Според него след провеждане на процедурата армията трябва да има 12 годни изтребителя. Той уточни, че в момента летят седем. 

В решението на правителството се посочва, че с реализацията на проекта ще бъде постигната пълна оперативна съвместимост с военновъздушните сили на съюзниците от НАТО и ЕС. 

Другият проект за Военновъздушните сили касае доставката на нови двигатели за МиГ-29 - придобиване на нови или стари до 6 двигателя.  

Купуването на нов тип патрулен кораб трябва да се реализира в рамките на пет години, като строителството им е предвидено да протече на три етапа. 

По-късно от Министерството на отбраната уточника, че проектите са на обща стойност над 2 милиарда 419 милиона лева.

Инвестиционният проект за осигуряване на летателната годност на самолет МиГ-29 ще се реализира в периода 2016 г. – 2017 г. и предвижда осигуряването на летателната годност на минимум 10 самолета МиГ-29 (2 учебно-бойни МиГ-29 УБ и 8 МиГ-29А).

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда да бъде реализиран на два етапа, като по време на първия етап ще бъде сключен договор до края на 2016 г. за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 20120 г. През втория етап се предвижда придобиване на още 8 броя самолети в периода 2022 г. – 2023 г..

Инвестиционният проект за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС ще се реализира в период от 5 години и предвижда придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2016 в 17:35

И преди съм писал, ето някои мои идеи, които съм нахърлял преди време в коментарите ми -
1 - Руските самолети се ремонтират с цел да се усвоят едни пари, пък после да станат безполезни, брак и после продажба (нали ще има "нови"самолети), или се ремонтират и после се продават за без пари, като нецелесъбразни. И в двата случая ще има комисионни за всички от сърце, и някоя друга далаверка ще се измисли.
2 - Купуват "нов тип", което не значи - нови самолети. Най-вероятно ще са трета, четвърта ръка Ф16. Хем купуваме буклука, хем ще има и яко разходи по подръжка и ремонти на старите машини. Отново комисионни ще има, за всички от сърце.
3 - Предните две процедури, ще бъдат максимално забавени, макар да бъдат договорени, с цел - да ни охранява НАТО, по-специално едни наши съжители, и да си плащаме щедро за тази охрана. Отново комисионни ще има, за всички от сърце.
Спокойно, България плаща.

Бойко да ни пази! Пардон, исках да напиша - Бог да ни пази. :D Бойко и Бок - синоними!

30.03 2016 в 15:06

ами да те светна, ма не си ми подръка. много по плено щеше да бъдат изхарчени за модерно оборудване, за леки бронирани машини и т.н....

30.03 2016 в 14:55

#01 А бе, КОЙ-чо, я ни светни кои ще да са тези "по полезни неща" за армията? Аман вече от вечно мрънкащи разбирачи!

30.03 2016 в 14:19

Поредните милиарди в джоба на някой гербераст.

- В бойна готовност!
- Ама с всичките ли 2 самолета? Щото единият нема гориво, а другият е за ремонт.

Трагикомедия. Тоя плешивия за нова перука ли събира? Че старата уредяла нещо. да си земе косми от четината на тетка. Те тва нема паданье, бръсненье и стриганье.

30.03 2016 в 14:11

Парите за авиацията нито ще направят армията по боеспособна нито по модерна. Пари на вятъра. Можехте да направите много по полезни неща за армията от това да купите едни изтребители