Каролев: Бюджет на дефицит не се прави от марсианци, а от вас, г-жо Стоянова

OFFNews 17 февруари 2015 в 14:11 10582 7

В задочен спор с председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова влезе икономистът Владимир Каролев. Той реагира на интервю на Стоянова за в. "24 часа", в което тя коментира както предложението на кабинета за ратифициране на договори за нов външен дълг в размер на 8 милиарда евро за 3-годишен период (2015-2017), така и предложенията за промени в осигуряването за втора пенсия, обсъдени един неделен ден от премиера Борисов и лидерите на синдикатите, в отсъствието на бизнеса. Третата тема, по която думите на Стоянова го разгневяват, е свързана с предложение за законови промени, които да ограничат безконтролното нарастване на лихвите при просрочие по заеми от фирми за бързи кредити.

"Г-жо Менда Стоянова, - пише Каролев в дневника си във Фейсбук - казвате "държавата не може да спре да взима заеми, защото бюджетът не е на излишък". Бюджетът на дефицит, т.е. държавната власт, харчеща повече, отколкото получава като приходи, не се спуска от някаква свръхестествена сила, полтъргайст или марсианците, а се прави от кабинета и се гласува от депутатите. Ако депутатите решат да балансират бюджета или да го направят с излишък, това ще стане. Дори в кризата, всеки български бюджет е по-голям от предния, като част от увеличението е с нови заеми (съответно в джобовете на хората остават по-малко пари). Бюджет, обаче, се балансира с десни и непопулярни в краткосрочен, но полезни в дългосрочен план реформи."

За неделното предложение на Борисов и синдикатите парите за втора пенсия от личните партиди на хората, родени след 1959 г., в частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ съветникът на икономическия министър Каролев пише:

"Добра новина е, че предложената пенсионна антиреформа е почти изтеглена. Но е хубаво да се спре с групирането на "пенсионните фондове" ангро. Има добри дружества с много добро управление, има и такива с недобро. Не е вярно, че за периода 2004-2014 доходността на пенсионните фондове е отрицателна - някой ви е заблудил с неверни данни. Ако някой утре излезе и каже - всички депутати са глупави, вие как ще се почувствате? Да, има и глупави депутати, но има и умни. В Библията неслучайно е написано: „И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях!“ (Лука 6:31)".

Каролев иронизира Стоянова, която заявява, че в комисията отново ще бъде разгледан въпросът за правилата, по които работят компаниите за бързи кредити, защото "има сигнали, че практиката да се смъкват десет кожи от гърба на хората, както и други лоши практики в тях, продължава".

"Да не би рейтингът на ГЕРБ да не е излязъл добре последния месец, че и вас ви пускат по популистката пързалка с бързите кредити? Както се пусна предизборно и Георги Кадиев, чийто закон създаде повече проблеми, отколкото имаше преди. Многократно потребители, икономисти, финансисти и самите компании ви казаха къде е проблемът в този сектор - една шепа компании залагат несъразмерни наказателни такси при просрочие и от там идва цялото шокиращо оскъпяване. Българинът не е глупав и като тегли 300 лева пита колко ще върне. Но някои българи не четат дребният шрифт, където няколко неетични фирми залагат, че щом закъснееш с няколко дни за вноска, почваш да дължиш стотици левове на ден наказание. Премахнете вредния закон на Кадиев (неадекватна регулация на годишен процент разход за месечен кредит има само в България), регулирайте наказателните лихви и такси и евентуално общия процент разходи. Вижте за пример добрия и наскоро приет закон в Англия, където общият процент е регулиран до 100% и наказателните такси са сурово ограничени", пише Каролев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови