Каролев: Бюджет на дефицит не се прави от марсианци, а от вас, г-жо Стоянова

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 14:11 9803 7

В задочен спор с председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова влезе икономистът Владимир Каролев. Той реагира на интервю на Стоянова за в. "24 часа", в което тя коментира както предложението на кабинета за ратифициране на договори за нов външен дълг в размер на 8 милиарда евро за 3-годишен период (2015-2017), така и предложенията за промени в осигуряването за втора пенсия, обсъдени един неделен ден от премиера Борисов и лидерите на синдикатите, в отсъствието на бизнеса. Третата тема, по която думите на Стоянова го разгневяват, е свързана с предложение за законови промени, които да ограничат безконтролното нарастване на лихвите при просрочие по заеми от фирми за бързи кредити.

"Г-жо Менда Стоянова, - пише Каролев в дневника си във Фейсбук - казвате "държавата не може да спре да взима заеми, защото бюджетът не е на излишък". Бюджетът на дефицит, т.е. държавната власт, харчеща повече, отколкото получава като приходи, не се спуска от някаква свръхестествена сила, полтъргайст или марсианците, а се прави от кабинета и се гласува от депутатите. Ако депутатите решат да балансират бюджета или да го направят с излишък, това ще стане. Дори в кризата, всеки български бюджет е по-голям от предния, като част от увеличението е с нови заеми (съответно в джобовете на хората остават по-малко пари). Бюджет, обаче, се балансира с десни и непопулярни в краткосрочен, но полезни в дългосрочен план реформи."

За неделното предложение на Борисов и синдикатите парите за втора пенсия от личните партиди на хората, родени след 1959 г., в частните пенсионни фондове да се прехвърлят в НОИ съветникът на икономическия министър Каролев пише:

"Добра новина е, че предложената пенсионна антиреформа е почти изтеглена. Но е хубаво да се спре с групирането на "пенсионните фондове" ангро. Има добри дружества с много добро управление, има и такива с недобро. Не е вярно, че за периода 2004-2014 доходността на пенсионните фондове е отрицателна - някой ви е заблудил с неверни данни. Ако някой утре излезе и каже - всички депутати са глупави, вие как ще се почувствате? Да, има и глупави депутати, но има и умни. В Библията неслучайно е написано: „И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях!“ (Лука 6:31)".

Каролев иронизира Стоянова, която заявява, че в комисията отново ще бъде разгледан въпросът за правилата, по които работят компаниите за бързи кредити, защото "има сигнали, че практиката да се смъкват десет кожи от гърба на хората, както и други лоши практики в тях, продължава".

"Да не би рейтингът на ГЕРБ да не е излязъл добре последния месец, че и вас ви пускат по популистката пързалка с бързите кредити? Както се пусна предизборно и Георги Кадиев, чийто закон създаде повече проблеми, отколкото имаше преди. Многократно потребители, икономисти, финансисти и самите компании ви казаха къде е проблемът в този сектор - една шепа компании залагат несъразмерни наказателни такси при просрочие и от там идва цялото шокиращо оскъпяване. Българинът не е глупав и като тегли 300 лева пита колко ще върне. Но някои българи не четат дребният шрифт, където няколко неетични фирми залагат, че щом закъснееш с няколко дни за вноска, почваш да дължиш стотици левове на ден наказание. Премахнете вредния закон на Кадиев (неадекватна регулация на годишен процент разход за месечен кредит има само в България), регулирайте наказателните лихви и такси и евентуално общия процент разходи. Вижте за пример добрия и наскоро приет закон в Англия, където общият процент е регулиран до 100% и наказателните такси са сурово ограничени", пише Каролев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 18:04

Откога агент камен е корект за каквото и да било.
Та този смешник от НДСВ крадливата дружина не само е фалирал дузина пъти ,но и се =е доказал като абсолютно некомпетентен и безполезен.
То е все едно да вземете цървулите на баба Тонка от с.Сусурлево да им давате трибуна :-(

17.02 2015 в 19:25

Откога в.к. е мерило за умен човек?

17.02 2015 в 18:15

Ясно е, пари няма, избори идват, няма наследен излишък в хазната и тя отнякъде трябва да се попълва. От заеми ли, от парите от втората пенсия или по друг начин, но пари трябва непременно и веднага да се набавят за да се даде комфорт на правителството през следващите две-три години. Въобще Борисов и неговото правителство не могат да генерират пари, а за грандоманските им проекти трябват ресурси. И това могат да измислят. Реформи ли, за тях това е само губене на време и локуми само преди изборите. Та Каролев си е напълно прав, дано някой има смелостта да го чуе ...

17.02 2015 в 16:20

тончо, гейберомансърче, без да се запъвам си спомням, че герПв въведоха данъка върхи лихви от депозити. Сега се канят вместо да го намялет на 6 от 8 да го направят 10%!
Друго какво се сещам? Ами например ллоският данък от 10% да се запази, но Общините да имат право да увеличават ставката с до 2% и допълнително събраните пари да остават в местната хазна. Това е едно от предложенията в предизборната програма на ГЕРБ - "Стабилна България - програма за реформи" от септември 2014г.

Или то това са само "трикове" за преди изборите?

17.02 2015 в 15:52

Стига с тоя Каролев. Вие мазохисти ли сте?

17.02 2015 в 15:51

Абе Harry,

ГЛУПАК, неграмотен,
кой данъци вдигнаха ГЕРБ, бе на мама идиотчето ?

Трябва да си много ТЪП за да се "връзваш" на Каролев.
Все едно да вярваш на финансовия министър (Р. Г.) на Жан Виденов, че няма инфлация.

Заради такива тъпунгери като теб, Мая Манолова, Геле, Р.Г. и подобните им, дърржавата загуби 25 години "преход"

ОЛИГОФРЕН !!!

17.02 2015 в 14:33

Сложи я на мястото. Браво. Заслужаваше си го кучката и всичко, което каза е вярно. ГЕРБ свикнаха да работят само с кредити и увеличаване на данъците като не правят нищо срещу корупцията, монопола, развитието на икономиката и качеството на живота като цяло. Само асфалт им дай и да санират с чужди пари НИЩО повече. НИЩО ! Ще ми каже ли някой с какво положително запомни ГЕРБ1? Направиха ли нещо след което показателите на страната да се подобрят?