Мартин Димитров: Заемът е лошо нещо, но без него е още по-лошо

Ивайло Анев 16 февруари 2015 в 19:57 2608 7

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров

"Заемът е като антибиотик - знам, че е лошо нещо, но ще го дам на детето си, тъй като без него ще стане по-лошо".

Това заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в интервю за БНТ.

Коментарът му идва след като миналата седмица стана ясно, че правителството се готви да вземе нов заем от 8 млрд. евро или 16 млрд. лв. 

В момента се подготвя масов протест заради това решение. Това съобщи депутатът от БСП Румен Гечев, който също беше в студиото. Според него недоволството ще е национално, но не уточни кога очаква да са първите протестни действия.

Социалистът каза още, че от ГЕРБ не са успели да изпълнят предизборните си обещания и затова са решили да теглят заема, за да си осигурят финансово спокойствие. Гечев допълни, че в момента страната ни не разполага с голям инвестиционен проект, който да дръпне икономиката ни напред и затова погасяването на задължението ще е сложно.

"Седем поредни години България има бюджетен дефицит. Ако не се справим с този проблем, ще продължим да трупаме дългове, при това още по-големи. С тези 16 млрд. лв. ще се покрият стари задължения. Лихвените нива по този заем са по-ниски спрямо тези на дълговете, които ще погасим", каза от своя страна Мартин Димитров.

Той не скри разочарованието си, че е научил от медиите, че ГЕРБ искат да изтеглят нов заем. Според него финансовият министър Владислав Горанов е трябвало да организира широки дебати и дискусии, за да запознае депутатите и обществото с казуса.

Румен Гечев посочи, че договорът за тегленето на заема е противоконституционен и от БСП ще се борят до последно това да не се случи. Според него с този заем управляващите правят предварително годишните бюджети за следващите 2-3 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови