Камарата на строителите обвини президента, че разпространява на неверни твърдения

OFFNews Последна промяна на 31 август 2018 в 19:59 6983 3

Камарата на строителите в България (КСБ) обвини президента Румен Радев, че разпространява неверни твърдения. Причината - вчерашното изказване на държавния глава, че трагедията край Своге е осветлила порочната система в обществените поръчки и строителството.

От камарата излязоха с позиция по повод думите на президента, с която настояват той да се извини на работещите в строителния бранш. "КСБ не приема използването на президентската институция за разпространение на откровено неверни твърдения, които могат да доведат до сериозни икономически вреди на бранша и уронват авторитета на строителната професия", пише в нея. 

Според КСБ подобно говорене е изключително опасно и "ще доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България". Оттам посочват още, че "внушенията, които отправя президентът Румен Радев за строителния сектор, не са за първи път".

"Българските строители не са крадци и престъпници, а създават блага за България", пише още в позицията. БСК посочват още, че вярват, че следствието и прокуратурата ще установи причините и виновниците за тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Ето какво пише в позицията на БСК:

"Камарата на строителите в България (КСБ) изразява своите искрени съболезнования към близките на загиналите и към пострадалите от тежкия инцидент край Своге. Инцидентът на пътя за Своге е голяма човешка трагедия. Свидетели сме на сериозната ангажираност на всички разследващи органи и желанието им виновните да бъдат разкрити и
да понесат своята отговорност. Ние вярваме, че следствието и прокуратурата ще установи причините и виновниците за инцидента.

За съжаление една трагедия се политизира и използва, като се поставя негативен знак върху строителния бранш като цяло и се омаловажават огромните усилия и постигнатото в модернизирането на инфраструктурата и строителството на важни обекти на фирмите, които работят при стриктно спазване на законовите изисквания и нормите за безопасност. КСБ счита, че твърдения за „порочни системи в обществените поръчки, строителството“, „изядени“ пари и вихреща се „безнаказаност“ са необосновани и безотговорни, част от политическото говорене, без никаква аргументираност, което показва тенденциозност и създава негативни нагласи в обществото към един от браншовете с основен принос към икономиката и осигуряващ сериозна заетост.

Внушенията, които отправя президентът Румен Радев за строителния сектор, не са за първи път. КСБ не приема използването на президентската институция за разпространение на откровено неверни твърдения, които могат да доведат до сериозни икономически вреди на бранша и уронват авторитета на строителната професия! Това говорене е изключително опасно, то ще доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България.

Българските строители не са крадци и престъпници, а създават блага за България! Напомняме, че в Централния професионален регистър на строителя на КСБ са вписани над 5100 фирми, които осигуряват работа на над 200 хил. души и препитание на близо 1,5 млн. българи. Голяма част от тези хора вероятно също са гласували за президента Радев, чиито са тези твърдения.

Призоваваме президента г-н Радев да се извини на тези 200 хил. души, работещи в  строителния бранш!

Строителният отрасъл е изправен пред огромни предизвикателства, спирането на стартирали и забавянето на реализацията на предстоящи важни инфраструктурни проекти може да доведе до сериозни икономически последици за България, както и до критично задълбочаване на и без това тежкия проблем с липсата на кадри, които просто ще напуснат страната, търсейки по-стабилен трудов пазар.

Г-н президент, ако продължавате по този начин, много е вероятно след 6 месеца да няма кого през да обвинявате!"

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12308

3

Правилното е "Камарилата на строителите в България".

8944

2

AnderXale

31.08 2018 в 23:23

Сега и КСБ открито заеха политическа страна. Точно за тази корупция не спира да говори президента. Октопода здраво е пуснал пипала и вече дори не чуства нужда да се прикрива...