ИТН поиска експертен кабинет, а Петков и Василев да отстъпят встрани

Не ние доведохме ситуацията до сегашната, а един от нашите коалиционни партньори. Националните интереси са над ангажиментите, поети към чужди държави - заяви Тошко Йорданов пред президента

Александра Маркарян 15 юли 2022 в 14:49 9182 5

Тошко Йорданов на консултации при президента Радев

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Тошко Йорданов на консултациите при президента Радев

"Има такъв народ" поиска отново да стане част от четворна управленска коалиция с Продължаваме промяната, БСП и Демократична България, да има експертен кабинет, а лидерите на Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев да отстъпят встрани. От ИТН заявиха, че няма да настояват за премиер, ако президентът връчи третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент на тях. Оттам не смятат, че имат вина за разпада на коалиционното управление, въпреки че именно те напуснаха коалицията.

Провеждащият днес консултации с всички парламентарно представени политически сили президент посрещна ръководството на ИТН с думите:

"Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отиваме на нови предсрочни парламентарни избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство? Около какви приоритети вие виждате сформирането на ново правителство? Отворени ли сте за диалог? Към кои политически формации, при какви условия? Поддържате ли още червени линии по някои принципни положения? Имате ли имена в забранителен списък по отношение на едно ново управление? Как виждате развитието в тази ситуация, защото трябва да сме реалисти и Вие от вашия натрупан парламентарен опит да знаете, че в период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание за хората и политическата система".

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов възрази ИТН да носи отговорност за ситуацията.

"Започнахте с това, че ние сме политическата сила, която напусна правителството и се стигна до ситуацията, която е. Само искам да отбележа, че точно Вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори всъщност наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме всички тук, пред вас, на консултативния съвет. Така че не бих казал, че ние сме напуснали правителството и сме довели ситуацията до сегашната, а по-скоро неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори доведе до тази ситуация - отговори Йорданов на президента Радев. - Защото ние винаги сме смятали, че, първо, политическите обещания трябва да се спазват и, второ, националните интереси са над политическите пристрастия и над ангажиментите, поети към чужди държави."

По думите му оттук нататък ИТН заявява, че "е по-добре в тази кризисна ситуация отново да има правителство. Според нас е най-добре със същите четири партии, защото като основни положения и цели ние сме сходни, ние не се различаваме. Имаме, разбира се, разминавания, но те са по-малки, отколкото с ГЕРБ, ДПС и Възраждане, с които нямаме допирни точки в тази посока".

За евентуалното структуриране на нова-стара коалиция Йорданов поиска това да се случи "по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори".

Той не желае да работи както досега и с премиера и вицепремиера в оставка Кирил Петков и Асен Василев:

"Тъй като основната причина да се разпадне коалицията се казва Кирил Петков и Асен Василев, би било добре ако е възможно политическите лидери да отстъпят малко по-встрани. И в тази ситуация да дойде едно правителство, в което в рамките на година, година и половина или шест месеца - колкото се прецени за справяне с кризата в най-належащите ѝ прояви, да бъдат изтикани напред като изпълнителна власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица, защото заради политически проблеми се стигна до тази криза."

Той при помни и формалния повод за напускането на коалицията - Северна Македония:

"Ако беше оставено Външно министерство да работи спокойно, като експерти, аз съм убеден, че щяхме да имаме по-добър резултат, от този, който предложи това правителство и Вие мисля, че знаете, че е така, защото бяхте в целия процес".

"Отворени сме за разговори и ако възложите мандата на нас, това е ваше решение на коя партия - ние, надявам се и останалите три партии да подходим по един и същи начин, отворени за диалог с бившите си коалиционни партньори. Ние червени линии няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори, като казваме, че няма да говорим с тая партия или ще говорим само с депутатите, за което ще си спестя определението", каза още Тошко Йорданов.

На въпрос на президента склонни ли са министър-председателят да е от друга политическа сила, така че да може да обедини едно бъдещо управление около общи цели и приоритети Йорданов отвърна, че ИТН не настояват да имат министър-председател:

"Нямаме претенции министър-председателят да бъде от нашата политическа сила. Бъдещите коалиционни партньори заедно трябва да стигнат до решение кой да е министър-председателят, така че да обедини поне тези четири партии, нямаме никакво твърдо условие да е на всяка цена от ИТН. ... Никога не сме били с амбицията да тикаме някой отпред само защото е от ИТН. Никога не сме си позволявали това".

След края на консултациите Йорданов уточни, че не е поставял ултиматум по отношение на Кирил Петков и Асен Василев, а че е на мнение, че е най-разумно политическите лидери да бъдат встрани от изпълнителната власт.

Ива Митева прецени разговора при президента като преминал диалогично.

"Президентът е в много трудна роля. Той трябва да се покаже като обединител и балансьор. Много е важна неговата преценка в този изключително труден момент. Неслучайно конституцията отново завърта рулетките, защото дава шанс на всички отначало. ... Имаме надежда, че разговори ще започнат да се водят. Ние сме заявили открито, че сме диалогични, че ще разговаряме с всички. Погледът ни в момента е взрян в президента", каза тя.

По-рано днес държавният глава проведе консултации с Продължаваме промяната, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Предстоят тези с Демократична България и Възраждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

15.07 2022 в 19:14

ИТНА чегъртат лидерите на алтернативата на ГЕРБ като за последно. Без тях или приключваме с политиката и оставяме държавата на ГЕРБ.

14469

4

случайно прочетох

15.07 2022 в 16:17

А не иска ли Тошко африкански, ПП да му потанцуват? :–)

4036

3

lans link

15.07 2022 в 15:47

"Яхнал един клон пред отворения прозорец, Тошко Африкански гледаше с лакоми очи и от време на време протягаше косматата си ръка към Тодора. Искаше да й каже, че е гладен."

1810

2

Maxim

15.07 2022 в 15:46


Късно е, либе, за китка. Този неоформен хуманоид от ИТН, да си завре предложенията там, където слънцето не го огрява.

12073

1

IvanofRumen

15.07 2022 в 15:18

Хайде хаирлия да е. Следващи избори под 0.8% за съществото, което живее в мрака и партийката му слуга на дпс, герб и мафията.
 
X

Подкастът на OFFNews