Радев към ГЕРБ: Очаквам да чуя формулата ви за преодоляване на кризите. Атанасова: Не виждаме формула в това НС

Рени Петрова 15 юли 2022 в 10:11 2545 0

Десислава Атанасова и Румен Радев

Снимка БГНЕС/Спасиния Сергиева

Десислава Атанасова и Румен Радев

"Готови сме да участваме в консултации за търсене на изход от кризите. Това обаче не означава, че нашето становище, че не може да има стабилно мнозинство в 47-ото Народно събрание, се е променило". Така председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отговори на президента Румен Радев, който попита каква е формулата и ролята на втората по големина политическа сила за преодоляването на кризите и търсеното на изход от основната криза - политическата.

Консултациите при държавния глава продължават при закрити врата. 

"Вашата партия вече заяви, че не вижда потенциал в 47-ия парламент за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. Хората очакват решаване на техните проблеми. С Вашия голям и парламентарен, и управленски опит напълно осъзнавате какво означава точно в такива критични момента да се отива на избори, да се остава без Народно събрание, да има преходни периоди, в които администрацията не може да работи ефективно", обърна се Радев към ГЕРБ-СДС.

Президентът допълни, че е  интересно как коалицията вижда "покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и на цялата администрация". Той попита дошлите представители дали това няма да пресече и ръста в индустриалното производство и другите политически показатели, които се отчитат от управляващите.

Десислава Атанасова отговори, че парламентарната група ясно е изразила своето становище, че не вижда формула, зад която да има стабилно мнозинство и правителство, но фактът, че са на консултации и осъзнавайки че държавата се намира в серия от кризи, поемат отговорност да търсят решения.

По думите й на консултациите представителите на ГЕРБ-СДС са в разширен състав, защото имат "много сериозен опит и голяма експертиза при решаване на кризи, които са минали в предходни години".

Атанасова допълни, че през изминалите седмици от ГЕРБ са предлагали различни решения. "Едно от тях е свързано с компенсациите за бизнеса с цената на електроенергията. В началото на годината нашата група предложи решение за мораториума върху цената на електроенергията за битовите потребители и това решение беше подкрепено", каза още тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС припомни, че сега са депутатите са предложили решение, с което да се определи цена на горивата от 2,70 лева за литър.

След консултациите Атанасова заяви, че е имало „много задълбочен разговор“ с президента за всички кризи и за това как трябва да се търсят решения.

„Според нас една от причините е, че няколко фамилии управляват държавата като частна фирма или стар-ъп компания. Хора от приятелски кръгове взимат решения навсякъде“, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!