Радев към ПП: Готови ли сте на преговори с всички, за да има кабинет? Петков: С всички депутати - да

Александра Маркарян 15 юли 2022 в 09:39 8795 1

Президентът Радев разговаря с Кирил Петков в началото на консултациите му с Продължаваме промяната

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Президентът Радев разговаря с Кирил Петков в началото на консултациите му с Продължаваме промяната

"Тук сме, за да бъдем максимално диалогични. Готови сме за разговори за ново правителство с досегашните си коалиционни партньори и с абсолютно всички народни представители от всички парламентарно представени политически сили, които могат да вземат сами решения и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента." Така премиерът в оставка Кирил Петков отговори на президента Румен Радев, който попита готови ли са "Продължаваме промяната" да преговарят с всички партии и коалиции в Народното събрание за съставянето на нов кабинет в рамките на 47-ия парламент.

Консултациите при държавния глава текат в момента при закрити врата, а в откритата за медии встъпителна част Радев призова да не се чертаят червени линии. Напомни за невнесените в НС закони, необходими за получаването на средствата по Плана за възстановяване, за инфлацията, за неосигурените пари за ремонт на пътища и зимната им поддръжка, за газа, чиято липса вещаела студена зима и колапс за бизнеса.

"За да се справим, ни трябва работещ парламент. Не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да изпълни необходимите реформи. Затова е много важно как политическите сили виждат формулата за излизане от кризите. Има ли според вас потенциал 47-ото Народно събрание да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на политически пазарлък? Готова ли е "Продължаваме промяната" да участва и подкрепи правителство с мандата на друга сила?" - попита президентът Радев.

Осъзнаваме отговорната позиция, в която сме - отвърна му Петков, но отбеляза: "Част от най-страшните сценарии, които се чертаят от политически анализатори, са вкарване на допълнителен страх в обществото. Азерският газ потече на 1/3 от цената на досегашните ни доставчици. Вчера индустриалното ни производство постави пълен рекорд в ЕС".

Да, инфлацията е там, драстична е и е външно привнесена - допълни премиерът в оставка, според когото на фона на кризите "правителството се справя много добре".

"Осъзнаваме огромната отговорност пред българския народ, че политическата криза трябва да се избегне почти на всяка цена. Единственото, което не трябва да се направи, е политики от сорта 2-та милиарда, които дадохме на млади семейства, с намалихме цени, да отидат в ръцете на 8, 10 човека" - заяви той и нарече това "червена линия", която ПП не е готова да пресече.

Тук сме, за да бъдем максимално диалогични, да има правителство, но не и за да дадем обществени средства на шепа хора, които да ограбят населението, повтори премиерът в оставка и напомни на президента, че и от него зависи дали ще има правителство.

"Зависи и от Вас - при кого ще отиде третият мандат? Ако е при наши сегашни коалиционни партньори, готови сме за разговори, за диалог."

"Готови ли сте да преговаряте с всички?" - настоя президентът.

"С абсолютно всички народни представители от всички партии, които могат да вземат сами решения и не са зависими от задкулисни сили които не са в парламента. Без даване възможност задкулисието да завземе бъдещото управление" - отговори му Петков.

В този момент президентът благодари на медиите и разговорът продължи при закрити врата.

След края на консултациите пред журналисти Петков повтори думите си: ПП е готова да преговаря с всичките си досегашни коалиционни партньори, но не сме готови да подкрепим правителство, зависимо от задкулисие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

15.07 2022 в 10:57

Браво. Този път всички трябва да излязат да гласуват. Не си оставайте вкъщи, защото ДПС/ГЕРБ ще гласуват под строй.