Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ГЕРБ няма да вкарват промените в закона за приватизацията, а ще подкрепят ветото

Симона Костадинова 24 юли 2018 в 15:33 7674 2

Цветан Цветанов

Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ няма да внесат нови промени в закона за приватизацията, както им поръча премиерът Бойко Борисов по-рано днес. Вместо това те ще подкрепят в зала президентското вето върху закона, стана ясно от брифинг на ГЕРБ в парламента. Причината е, че ветото на президента обезсмисляло предложените от министър-председателя поправки.

Утре председателят на парламента Цвета Караянчева ще съобщи за ветото в залата, каквато е и процедурата. Очаква се още същия ден да се проведе извънредно заседание на комисията по икономика, на което то да бъде обсъдено. Комисията трябва да подготви доклад и да представи мотивите за ветото преди да бъде гласувано то в пленарната зала, което най- вероятно ще стане в петък.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че решението за промени в закона за приватизацията е било взето вчера на среща при премиера, където са присъствали депутати на ГЕРБ. "Може би президентът е имал изпреварваща информация за заседанието при премиера и затова е избързал с налагането на ветото”, коментира Цветанов, но добави, че е добре, че има наложено вето.

“С днешното вето тези промени се обезсмислят. Няма да ги внесем, ще подкрепим ветото на президентая. Имахме разговори с премиера след ветото и стигнахме до извода, че ще подкрепим мотивите на президента и ще се съобразим с ветото, което налагa”, каза Цветанов.

Според ГЕРБ с приетите текстове не са се променяли ангажименти по вече сключени договори. Те обаче искали да пресекат спекулациите и политическите говорения по темата и затова подготвили текстовете за промени в закона, които в крайна сметка няма да внесат. "Във връзка със спекулациите и тиражирането в публичното пространство, че има лобистки текстове, които обслужват определени икономически кръгове или бизнес лица мога да кажа категорично, че ГЕРБ никога и по никакъв повод не е обсъждал и приемал подобни текстове", каза Цветанов, като така подчерта, че проблемите текстове бяха предложени от депутати на Атака и ВМРО.

Трябва да говорим с нашите коалиционни партньори, трябва да прекратим всякакъв вид нападки, каза още Цветанов по повод острата реакция на НФСБ, след като партньорите им във властта приеха спорните промени миналата седмица.

От ГЕРБ  обясниха още, гласували първоначалния вариант на промените, окачествени от мнозина като лобистки, защото текстовете са били подкрепени в ресорната комисия, а принципът бил в зала да се гласува подкрепеното от комисия.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов продължи да настоява, че приетите миналата седмица промени всъщност няма как да важат за стари договори.

Преди няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов обвини коалиционните си партньори от "Атака" и ГЕРБ в лобизъм и заяви, че промените в закона се правят, за да се опростят 58 млн. лева неустойка, които братя Домусчиеви дължат на държавата заради неспазен договор за Български морски флот (БМФ). Тогава Симеонов обясни и защо подозира, че поправките се правят в полза на Домусчиеви. В края на тази година изтича 10-годишният срок, в който приватизаторите на БМФ имат определени условия, а наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което догодина ще трябва да платят неустойката.

"Задължение е да запазят 1 300 000 тона плавателни съдове. Толкова водоизместимост трябва да имат корабите, които да останат до 10-тата година. След приватизацията започва едно лудо рязане за скрап на кораби и в крайна сметка тонажът на корабите се намалява до 900 хил. тона", обясни тогава пред БНТ Валери Симеонов. С приетите миналата седмица промени обаче срокът, в който приватизаторите на БМФ трябва да изпълняват тези условия, беше намален на 5 години. Така на тях няма да им се налага да плащат неустойката от 58 млн. лв, защото за тях срокът ще е приключил преди повече от 4 години. Приетите промени станаха повод за поредно напрежение между партньорите в "Обединените патриоти" Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

2

безпартийна

24.07 2018 в 21:58

Мамини насрани гузни проститутки. Е, няма ка да не го повторя.
 
X

Да помогнем на украинските деца!