Борисов нареди нови промени в закона за приватизацията

OFFNews 24 юли 2018 в 11:21 4877 3

Премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да изготвят нови промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, след като миналата седмица окончателно бяха приети поправки, които предизвика напрежение между партньорите във властта. 

"Целта на новите предложения е да отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна. Новите текстове трябва категорично да предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори", пишат от пресцентъра на ГЕРБ.

Съобщението за разпореждането на премиера идва само няколко минути, след като стана ясно, че президентът Румен Радев налага вето на спорните текстове.

Преди няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов обвини Атака и ГЕРБ в лобизъм и заяви, че промените в закона се правят, за да се опростят 58 млн. лева неустойка, която братя Домусчиеви дължат на държавата заради неспазен договор за Български морски флот (БМФ). Тогава Симеонов обясни и защо подозира, че поправките се правят в полза на Домусчиеви. В края на тази година изтича 10-годишният срок, в който приватизаторите на БМФ имат определени условия, а наскоро те загубиха дело от държавата, в резултат на което догодина ще трябва да платят неустойката.

"Задължение е да запазят 1 300 000 тона плавателни съдове. Толкова водоизместимост трябва да имат корабите, които да останат до 10-тата година. След приватизацията започва едно лудо рязане за скрап на кораби и в крайна сметка тонажът на корабите се намалява до 900 хил. тона", обясни тогава пред БНТ Валери Симеонов. С приетите миналата седмица промени обаче срокът, в който приватизаторите на БМФ трябва да изпълняват тези условия, беше намален на 5 години. Така на тях няма да им се налага да плащат неустойката от 58 млн. лв, защото за тях срокът ще е приключил преди повече от 4 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови