Quantcast

ЕК ни критикува за "Гнилите ябълки" и тефтерчето на Златанов

Последна промяна на 26 януари 2015 в 14:47 3734 1

Липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност, липсата на реформи в съдебната система, случаите на избягали подсъдими с осъдителни присъди и изчезналите тефтерчета на Филип Златанов са част от критиките в новия мониторингов доклад на Европейската комисия, съобщава в. "Сега", позовавайки се на свои източници, запознати с черновата на документа. 

Като цяло докладът за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който ще бъде огласен официално в сряда, ще е много по-мек, отколкото се очакваше.

В него е направена разлика между управленията преди и след изборите, но и се отчита, че настоящият кабинет за момента само е назовал проблемите на страната. 

Основната критика към България отново ще е за липсващите резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта, както и за организираната престъпност.

В България липсва орган, който да се справя с корупцията, констатират от Брюксел, но към управляващите не е отправена директна препоръка за създаването на специализирано звено за борба с корупцията. Препоръчва се засилване капацитета на прокуратурата за работа в тази сфера.

Комисията препоръчва да се засили контролът върху изпълнението на мерките за неотклонение. От Брюксел ни съветват да се вземат необходимите мерки, така че да не се стига до това престъпници с влязла в сила присъда да успяват да изчезнат, преди да бъдат пратени в затвора. Подобни критики имаше и в миналия доклад.

"Никой не пое отговорност, нито пък се предприеха стъпки да се гарантира, че това няма да се повтори", пишеше преди година. Ситуацията и сега не се е подобрила.

Един от казусите в доклада е изчезването на тефтерите на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов. Бележниците му със записки кой да бъде "ударен" и "оправен" изчезнаха от колата на експерт графолог преди месеци и от тях и до днес няма следа.

Висшият съдебен съвет (ВСС) е сред институциите, които търпят най-сериозни критики в доклада. Това не е изненада, като се има предвид серията от скандали, забъркани от съвета в последната година. Така например казусът "гнили ябълки", който нашумя в последния месец и катализира масовото съдийско недоволство срещу управлението на Софийския градски съд, се споменава в черновата. Препоръчва се реорганизация на ВСС.

Изненадващо в черновата на доклада няма нищо за медийната свобода. Както обикновено, критиките на Брюксел не са придружени с посочване на отговорни лица.

Положително е оценена приетата от правителството и парламента стратегия за продължаване на съдебната реформа, но се отчита, че това все още са само намерения.

За сметка на това обаче докладът за Румъния не бил толкова хвалебствен, колкото в северната ни съседка се надяват. Запознати смятат, че това може да бъде разчетено като знак, че въпреки всичко мониторингът за двете страни няма да бъде разделен и намалява вероятността Румъния да влезе в Шенген преди България.

Основните критики от предишния 13-ти доклад - от януари 2014 г., бяха, че България е капитулирала в борбата с корупцията по висшите етажи на властта и с организираната престъпност, че ключовите назначения в областта на правосъдието и вътрешния ред се извършват непрозрачно, а процедурите са формално публични.

Посочването на Делян Пеески  за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност" бе посочено като най-емблематичния напоследък случай на спорно назначение. Въпреки че не споменава конкретно името му, Еврокомисията припомня, че назначението е довело до национални протести и е приемано като илюстрация на по-широки проблеми с върховенството на закона. В документа в прав текст беше казано, че не са изпълнени старите препоръки на комисията.

Миналият доклад отбелязваше, че нито парламентът, нито прокуратурата са направили нещо съществено срещу корупцията, заради която всъщност беше създаден механизмът за сътрудничество и проверка. След тази констатация са изредени купищата държавни институции, издържани от данъкоплатците, които нямат особена ефективност или направо са излишни, като специално е откроен БОРКОР. Според ЕК само една институция трябва да координира борбата с корупцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 18:12

Тия европейци до кога ще ни траят да ги правим на балами....сменяме правителства на всеки 10-тина месеца, само и само новото правителство да демонстрира още по-голямо и пълно разбиране за проблема и да свърши още по-малко работа от предходното и така вече 17 години....

Крайно време е швабите и холандците да се намесят и да резнат квитанциите на корумпираните клептократи.

никакъв Шенген, никакви отстъпки докато няма поне 5 бивши министъра с окончателни присъди. Докато не минат поне 6 месеца без поръчково отвличане или разстрел, докато немски инвеститори не похвалят бизнес климата у нас.

Нашите подлоги само гледат да си лепят значки с безсмислени придобивки като Шенген или някой евро фонд, тайно надяваайки се да гепцат повечко пари от Европа, щото тука вече няма и какво да крадат.