ЕК ще представи поредния мониторингов доклад за България

OFFNews 22 януари 2014 в 07:21 1537 0

Европейската комисия ще представи 12-я пореден мониторингов доклад за България.

Наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи ще продължи заради оставащите слабости в съдебната реформа и в борбата с престъпността и корупцията. От Брюксел определят напредъка в тези сфери като „ограничен и крехък” и отправят критики към независимостта и потенциала на Висшия съдебен съвет, както и към дейността на Комисията за конфликт на интереси. Негативни са и оценките за БОРКОР, а за назначението на Делян Пеевски, без да се споменава поименно, е записано, че е „оставило тежко наследство върху доверието на българското общество и чуждите партньори”. В доклада се отправят и конкретни препоръки към страната ни.

Ако иска да получи по-положителен доклад след година, България трябва да преразгледа и обнови антикорупционната си стратегия, и да повери борбата с корупцията на една институция. За да се избегне корупционния риск при обществените поръчки, процедурата за тях трябва да бъде опростена и да стане по-прозрачна. Европейската комисия препоръчва на страната ни преглед и на процедурите за установяване на конфликт на интереси – за да може те да гарантират ефективност и безпристрастност, както и надежден механизъм за налагане на санкции.

За пореден път има и препоръка за обективни стандарти при назначенията и повишенията в съдебната система, които да се правят прозрачно, и да се основават на постиженията и почтеността на отделните магистрати. Надеждна национална система за случайно разпределение на делата и пренасочване на работата на инспектората към Висшия съдебен съвет – така че той да действа проактивно, препоръчва още Еврокомисията. Тя очаква също така у нас да бъде установена ясна процедура, на базата на която ВСС да реагира публично при случаи на политическа намеса в работата на съда и прокуратурата.

Прокуратурата е сред малкото институции, за които в доклада има положителни оценки. Те са за управленските действия на главния прокурор. Отчетено е, и че през втората половина на миналата година са намалели атаките на изпълнителната власт към съдебната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови