Докато депутатите се карат, Плевнелиев даде спорното място в ЦИК на ГЕРБ

Елица Мартинова Последна промяна на 20 март 2014 в 12:12 11274 15

Росен Плевнелиев

Докато опозиция и управляващи в парламента спорят за квотното разпределение в състава на ЦИК, президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначи членовете на новата комисия.

В състава на ЦИК ще има шестима представители на ГЕРБ, петима кандидати на "Коалиция за България" и по един за "Атака", ДПС, НДСВ и "Синята Коалиция":

ГЕРБ: Георги Баханов, Емануил Христов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, Румен Цачев, Цветозар Томов 

"Коалиция за България": Александър Андреев, Камелия Нейкова, Росица Матева, Румяна Сидерова, Таня Цанева

ДПС: Ерхан Чаушев

"Атака": Владимир Пенев

"Синята коалиция": Ивайло Ивков

НДСВ: Иванка Грозева

"Решението на президента е в съответствие и с резултатите от проведените избори за Народно събрание през май 2013 година. Българските граждани с гласа си определиха съотношението на политическите партии в Парламента. Недопустимо е с процедурни хватки и математически спекулации да се подменя вотът", пишат от прессекретариата на Плевнелиев.

От ГЕРБ настояваха, че при квотното разпределение трябва да се броят и представителите на ръководството, а КБ твърдят, че изчисленията се правят, след като от общия брой на ЦИК се извадят двамата представители на извънпарламентарните партии и членовете на ръководството. Методът на управляващите щеше да "пореже" ГЕРБ с един мандат.

"Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член", гласи становището на Президентството по случая.

С това свое решение държавният глава се произнесе по спора, който водят от миналата седмица управляващите и опозиция.

Вчера президентът Плевнелиев призова парламентарните групи да постигнат консенсус и предложи на оспорваното място да бъде назначена номинация, издигната от гражданските организации. В резултат на това червеното острие Мая Манолова и колегата й от ДПС Четин Казак внесоха проект на решение, с което парламентът щеше да задължи президента да изпълни следните пропорции: 5 за ГЕРБ, 5 за КБ, 2 за ДПС и по един за "Атака", НДСВ "Синята коалиция".

От президентството коментираха проекта за решение така:

"Вместо да се обедини около една достойна кандидатура, парламентарното мнозинство с внесения вчера проект на Решение търси още по-остро партийно противопоставяне и налагане на своя кандидат. Това само ще задълбочи конфронтацията и провокира дебат, основан на взаимно отрицание."
Днес в пленарна зала по темата се разрази ожесточен спор, продължил над три часа. Държавният глава обаче не изчака края на тази сага и определи квотното разпределение в ЦИК.

Ето още от мотивите към указа на президента Росен Плевнелиев:

Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията. Независимо от това дали членовете се избират или се назначават, във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание.

Принципът за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е приложим както при формиране на ЦИК, така и по отношение на всички останали избирателни комисии, чието съществуване Изборният кодекс предвиди – районни, общински, секционни избирателни комисии. Този принцип се е прилагал последователно през годините. В правовата държава подобните случаи се третират еднотипно, а законодателните решения трябва да удовлетворяват справедливия обществен интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.03 2014 в 22:02

Дано не се огъне Президента! Не съм съвсем наясно до къде му стигат пълномощията, но дано прояви характер и се възпротиви на абсолютната наглост на управляващите.

20.03 2014 в 18:44

Чехльо Офшорлиев си е едно момченце за поръчки на Тиквоча. Я как оня катил го чукаше по челцето, хахаха....

20.03 2014 в 18:13

Е, на кой друг да даде. Той си клони към тази партия.

20.03 2014 в 17:05

във всеки случай трябва съотношението помежду им да е в съответствие с политическото представителство на партиите и коалициите в Народното събрание.

... ако горецитираното е "целта", то следва:

герб - 6 м.
бсп - 4 м.
дпс - 2 м.
останалите по 1 място... какво толкоз сложно има
хахахахахахахахахахаха

20.03 2014 в 15:16

Антон Тодоров, политолог:
Плевнелиев е част от комунистическата номенклатура
Прекалено много кадри на военното разузнаване, ДС и БКП са се се впримчили около президента

http://www.politika.bg/article?id=36188

Антон Тодоров: Политическият мошеник Плевнелиев няма да довърши мандата си!

http://www.vsekiden.com/148754

20.03 2014 в 14:42

Има ли някой изненадан? То пак добре, че не го даде на Огнян Донев направо или на Прокопиев. Едно от качествата на органичените хора е, че са предвидими.

20.03 2014 в 13:53


Прецедентът Пухльо плювналиев скоро ще бъде ритнат.

20.03 2014 в 13:40

за zig:

Нали!!! Друго си беше да го даде на ДПС или БСП :) Как смее да разваля монопола над този орган!

20.03 2014 в 13:39

Браво, г-н Президент!!!!

20.03 2014 в 13:36

Браво на Президента
 
X