Гражданските кандидати изложиха визията си за ЦИК

OFFNews 12 март 2014 в 17:49 4173 1

Ивилина Алексиева и Цветозар Томов

Кандидатите за членове на Централната избирателна комисия, издигнати от неправителствения сектор, бяха изслушани на заседание на парламентарната Комисия за взаимодействие с гражданските организации.

Неправителственият сектор издигна 16 кандидатури, като на изслушването присъстваха 15 от номинираните. Номинациите на гражданските организации са:

Ангел Ангелов, Благомира Андонова, Димитър Димитров, Евгений Стайков, Камелия Нейкова, инж. Костадин Годпосинов, инж. Найден Москов, Николай Близнаков, Милен Чакъров, Стоил Стоилов, проф. Тодор Галунов, Светозар Съев, Цветозар Томов, Ивилина Алексиева, Цветана Стурлакова и Таня Цанева.

Партиите не са длъжни да се съобразят с номинациите на неправителствения сектор, тъй като имат право да издигнат свои политически предложения. Крайният срок за партийните кандидатури изтича утре.

Основен фаворит от неправителствените кандидати е изпълнителният директор на Института за модерна политика Ивилина Алексиева. Тя е и председател на Обществения съвет към парламентарната Комисия за взаимодействие с гражданските организации. Алексиева се спряга за сигурен член на новата ЦИК.

Според слух от кулоарите на парламента червените редици дори обмислят да подкрепят кандидатурата й за председателското място в новата избирателна комисия.

Алексиева бе изслушана първа. Тя заяви, че би работила за "високо професионална избирателна комисия, с високо професионална администрация, която да осигури свободни и честни избори, особено на първия тест - евроизборите. Според визията на Алексиева ЦИК трябва да е "като къща от стъкло" и да сама да създаде условия да бъде наблюдавана от заинтересованите лица.

На въпрос на Mediapool как ще коментира слуховете, че членството й в ЦИК е сигурно, Алексиева отговори уклончиво:

"Аз не разбрах за какви договорки става дума - онова, което мога да твърдя, е, че аз не съм говорила, преговаряла и лобирала за своята кандидатура, но оценявам високо това, което излезе в медиите, че моята кандидатура е била обсъждана. Това означава, че нашите народни представители в някаква насока са преценили, че разполагам с необходимите качества."

Друг фаворит от кандидатите е шефът на социологическа агенция "Скала"Цветозар Томов, който е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Макар че е издигнат от неправителствени организации, Томов вече има подкрепата на ГЕРБ.

При изслушването си Томов заяви, че според него в първите тир месеца от живота си ЦИК трябва да бъде по-скоро пасивна.

"Новата ЦИК трябва да бъде свръхконсервативна в първите три месеца от избора си, защото в противен случай може да въведе много нововъведения, което да доведе до срив в изборния процес през май", каза Томов.

Той коментира още, че ако влезе в състава на ЦИК, ще напусне Гражданския съвет на Реформаторите.

Шефът на ИМП Борисалв Цеков, който е и официален вносител на кандидатурата на Ивилина Алексиева, потърси сметка от Томов заради полученото подкрепа от ГЕРБ.

Кандидатът заяви, че е научил за реакцията на ГЕРБ 36 часа, след като е разговарял с неправителствения сектор. Томов подчерта, че няма причина да отклонява подкрепата, защото ГЕРБ са нямали "никакви преки искания" към него.

Други силни кандидатури, които се спрягат за възможни членове на ЦИК, са съдията във ВАС Цветана Сурлекова, Таня Цанева от ГИСДИ и Камелия Нейкова, която бе зам.-министър на отбраната при Тройната коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!