Дадоха право на МВР да бие протеста

OFFNews 08 май 2014 в 18:03 28001 41

МВР

Снимка Стоян Йотов

При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства, ако това е абсолютно необходимо, гласят текстове от новия Закон за Министерството на вътрешните работи, които парламентът прие на второ четене днес.

Сред случаите, при които според закона полицейската сила е "абсолютно необходима", са: при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва
съпротива на полицейски орган; ако има нападение срещу граждани и полицейски органи и при групови нарушения на обществения ред. 

Именно този текст даде повод за остра обществена реакция в края на миналата година, когато законът за МВР с вносител Министерски съвет постъпи в деловодството на парламента. Регламентът даде основание за опасения, че новите текстове засилват прекомерно полицейските правомощия и се приемат, за да пазят страната от протести.

Друг текст от същия член гласи, че полицията може да употребява сила при "освобождаване на незаконно заети обекти, ако им е разпоредено от компетентен орган". Това на практика значи, че властите могат да нарушат автономията на университетите в случаите на окупация, каквито имаше неколкократно при протестите срещу властта.

Законопроектът стана повод за студентски протести и обществени дискусии. Вътрешният министър Цветлин Йовчев обаче бе категоричен, че новият текст не изменя по никакъв начин правомощията на полицията, разписани в настоящия Закон за МВР.

Друг спорен момент са текстовете в чл. 63, според който вътрешният министър има право на въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Тези временни ограничения могат да се прилагат „за предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред на определени обществени места“ и „при безредици или непосредствена опасност от възникването им“.

Опасенията тук са, че преценката на МВР може да бъде твърде субективна и извънредни мерки да се прилагат дори срещу малцина протестиращи.

Между първо и второ четене бившият вътрешен министър на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи текстът да бъде заличен, но идеята му бе отхвърлена.

Втори ден парламентът нищи на второ четене новия Закон за Министерството на вътрешните работи. Депутатите удължиха работното си време до 20 ч., а за да приключат законопроекта, отмениха парламентарния контрол в петък.

По-рано днес Народното събрание отне правото на президента да назначава главен секретар на МВР. След като текстовете влязат в сила, това право ще принадлежи на вътрешния министър.

В мотивите си кабинетът посочва, че новите текстове трябва да разграничат и регламентират правомощията и отговорностите на политическото и професионално ръководство в МВР. Според кабинета това ще допринесе за по-добро управление на ведомството.

Важен момент е, че като мярка за подобряване противодействието на битовата престъпност се въвежда фигурата на извънщатния сътрудник. Те ще подпомагат полицейските органи и няма да разполагат с полицейски правомощия.

Корекцията на управляващите възмути бившия зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков, според когото въвеждането на регламент за извънщатни сътрудници ще върне България в тоталитарното й минало. От ГЕРБ са категорични, че това би засилило корупцията в МВР.

Интересен точка от днешния работен ден бяха и текстовете, които даваха право на полицейските органи при обиск да вземат мерки за личната си безопасност, изразяващи се в готовност на проверяващия полицейски орган във всеки момент да въздейства върху задържаните лица с предупреждение, сила, помощни средства или оръжие. Макар че са предложени от кабинета, вътрешната комисия в парламента, оглавявана от Атанас Мерджанов (Коалиция за България), не ги одобри и мнозинството ги отхвърли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!