Йовчев: Полицейските правомощия в Закона за МВР не са променяни

Юлиан Христов 09 декември 2013 в 13:55 3839 1

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

 

Нищо по отношение на полицейските правомощия не е променено в закона за МВР от 90-та година насам. Абсолютно нищо не е променено, и в сегашния закон и в новия закон.

Това коментира пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Граждански организации и опозицията в парламента алармираха, че новият проект на закон връща милиционерската държава. Както OFFNews писа, новият закон изцяло повтаря стария закон за МВР, като има добавени малки промени, които дават основание да се смята, че законът е изцяло репресивен и би забранил правото на протест на гражданите. 

"Досега имаше ли случай, аз като министър, да съм забранил протеста? Защо смятате, че сега ще го направя? То е същото, което е и преди. Полицейските правомощия не са променени от 90-та година до сега", коментира Йовчев.

Йовчев коментира друга новост в закона - назначаването на главния секретар на МВР от изпълнителната власт, а не с президентски указ, както е сега. „Главният секретар беше с генералско звание и беше необходим указ от президента. Второто, което е -  това беше след промените, една изключително сложна политическа ситуация, при която бяха необходими може би допълнителни гаранции, за това, че процесите ще бъдат демократични. Няма никаквa логика в момента в Министерството на вътрешните работи, професионалната фигура да се назначава от президента”, каза Йовчев.

Йовчев обясни, че предстоящите съкращения в МВР ще засегнат само администрацията. Той не очаква протести на синдикатите. „Ние имаме много добра комуникация. Подписахме съвсем наскоро едно споразумение със синдикатите. Те са уведомени за това, и са част от този процес. Правим необходимото за това - да се предприемат реални стъпки за подобряване на условията на труд и заплащането на нашите колеги и мисля, че те осъзнават това нещо”, каза Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови