Правителствен закон защитава държавата от протести

Юлиан Христов Последна промяна на 21 ноември 2013 в 12:12 47488 88

Полицията срещу протестиращите в деня на обсадата на парламента - 12.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов
Полицията срещу протестиращите в деня на обсадата на парламента - 12.11.2013 г. Снимка: Сергей Антонов

 

В разгара на протестите в страната правителството на БСП и ДПС внесе в Народното събрание законопроект, който увеличава полицейските правомощия и връща духа на времето на доносници и репресии, в което полицията е милиция. 

Изцяло новият Закон за МВР беше внесен в деловодството на парламента на 11 ноември. На пръв поглед той не се различава особено от сега действащия, като голяма част от текстовете повтарят стария закон.

При детайлен преглед обаче се вижда, че има внесени дребни редакции, с които обаче се въвеждат сериозни промени.

Такъв е текстът, с който се регламентира въвеждането на извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. В чл. 63, ал. 1 и 2 е записано, че временни ограничения полицията може да въвежда "за предотвратяване на престъпления и нарушение на обществения ред на определени обществени места" и "при безредици или непосредствена опасност от възникването им". 

С други думи, дори и при наличието на петима протестиращи, полицията може да прецени, че те са опасни за реда и сигурността, защото протестът им може да доведе до опасност за обществения ред. Тогава се въвеждат извънредни ограничения.

В член 87, който се отнася до употребата на физическа сила и използване на помощни средства, е добавена т. 7. Тя гласи, че те се употребяват при абсолютна необходимост по време на групови нарушения на обществения ред. Този текст изключва възможността срещу полицията да бъде употребена агресия, за да може органите на реда да се задействат. Достатъчно е полицейските органи да преценят, че събралите се протестиращи пред кметството, парламента или университета, нарушават обществения ред - тогава срещу тях може да бъде употребена сила. 

Полицията може да наруши и автономността на университета при окупация например. В същия член, точка 9 гласи, че прилагането на сила може да бъде употребено при "освобождаване на незаконно заети обекти, ако им е разпоредено от компетентен орган".

"Това са двете точки, които са изключително мракобесни. Те противоречат на купища европейски норми, които сме приели автоматично, с влизането в ЕС, което значи, че тези два члена са много опасни за гражданския мир", коментира пред OFFNews Николай Радулов, бивш секретар в МВР.

По думите му, новият закон надгражда увеличаването на полицейски правомощия, които са въведени от предишното правителство, което също ще бъде запомнено с полицейщината си. 

Вместо това депутатите от опозицията са загрижени, че законът връща милиционерската държава. Според Красимир Ципов една от смущаващите точки е именно текстът, който предвижда мерките при протести. 

Друг проблем според ГЕРБ е точката, която ще разреши на полицаите събират “оперативни данни” от протестиращите и да задържат демонстранти по свое усмотрение. По думите на депутата това ще даде право на органите да задържат български граждани по субективна преценка, без да има каквато и да е съществена причина. Според Ципов това е текст, който има за цел да установи контрол над протестите и да даде повод на премиера Орешарски да изпълни заканата си, като уволни протестиращите държавни служители.

В закона има и други, наглед дребни редакции.

Например сегашният закон забранява на държавните служители да участват в събрания, митинги и манифестации на политически партии, да извършват политическа дейност, както и да предприемат други действия, с които се нарушава политическия им неутралитет в "извънслужебно". Предложеният текст има една единствена промяна - вместо извънслужебно е записано извънработно време. Това означава пълна забрана и е достатъчно основание за властта да "прочисти" администрацията.

„Стремим се да подбираме най-добри кадри, за да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая, за които всички знаем и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Затова ще се въздържа от имена, не е хубаво непотвърдена докрай информация да се изнася публично. Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи.”

С тези думи премиерът Орешарски подготвя почвата за това, което вероятно много скоро ще бъде облечено в закон.

Законопроектът затвърждава и позицията на т. нар. "доброволни сътрудници" към МВР. Техните функции силно напомнят за доносниците от времето преди 1989 г. В новия законопроект техните права и задължения съвсем не са ясно дефинирани, детайлно те би трябвало да бъдат разписани в допълнителна разпоредба. Пише само, че МВР осъществява работата си чрез "специфични явни и неявни способи и средства, чрез специални разузнавателни средства, както и чрез граждани, приели доброволно сътрудничество с органите на МВР при изпълнение на функциите им". Извънщатните сътрудници ще съдействат на МВР и при "осъществяване на оперативно-издирвателната дейност" на МВР, както и при "опазване на обществения ред".

Новият проектозакон увеличава и глобите за неявяване след призовка в полицията - от сегашните 100 лева сумата скача тройно, на 300 лева. При повторно неявяване наказанието не е 100 до 200 лева, а 200 до 500, предвижда проектът.

За неизпълнение на закона глобата се вдига от 200-500 лева на 200 до 2000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2013 в 08:57

"Стремим се да се освободим от такива хора. За мен саботирането на дейност на което и да е ведомство не е най-добрият начин да служи всеки държавен служител на държавата си. Мисля, че той прави обратното в такива случаи."

Да, така е. И останалите хора, които са пред парламента също се стремят да се освободят от политиците, които правят "саботаж" всеки Божи ден с некадърното си поведение и решения. Сигурна съм, че веднага ще се намери някой да ме определи към партия - хора, БЕЗПАРТИЙНА съм, мразя политиката и НИКОГА не искам да имам нищо общо с нея. За мен това е най-мръсното нещо на света !
Точка.

22.11 2013 в 13:58

Само тъпанар може да твърди подобна глупост! Обявеният по законов ред протест, никой не го пипа! Незаконното никой не го тачи, аащото то е прерогатив на престъпилия закона и за това българите го наричат престъпник!

22.11 2013 в 13:10

това е твоето място

22.11 2013 в 12:48

Ne biva da se dopuska vnasianeto na proekta v Parlamenarna zala za obsujdane!
Goliama opasnost!

22.11 2013 в 12:33

абе сложи си най-сетне пропуснатото 'en' в края на ника :-)))

22.11 2013 в 12:02

пропуснал си последните две букви от ника си - en :-))

22.11 2013 в 11:53

+++++++

22.11 2013 в 11:48

Ъ? Да, преклонена главя сабя не сече, затова сме на това дередже.

22.11 2013 в 10:42

Mnogo opasno predlojenie - vkarva se subektivizma za osnovanie; vsichki predlojenia sa negativni kopia na deinostite na protestirashtite dnes. Tozi proekstozakon e opasno bolshevishki. Ako bude priet, shte stane umrtviavane na opoztiata, kakto e stanalo prez 1947: vuvejdat zakonni sredstva na bolshesvshkata vlast i demokratite legalno sa izbiti ili likvidirani po drug nachin.
Nujen e protest sreshtu tozi proekto zakon. Nujno e izvajdaneto mu ot dnevnia red na narodnoto subranie, inache shte bude priet i vlastta shte se betonira.
Harakterut na tozi proektozakon e anti-demokratichen za Bulgaria.
V drugi razviti strani silovata garanzia za poliztiata e sreshtu sabotiori na durjavata, a pri nas tezi merki, ako se priemat, biha bili sreshtu grajdanskoto obshestvo poradi roliata na bolshevishma u nas. U nas lispata na demokrazia e poradi bolshevishma i tozi proektozakon ukrepva nevuzmojnostta za demokraztia, zashtitavaiki tazi konkretna vlast.

Izviniavam se za latiniza.

Vassia N.Ilieva

22.11 2013 в 10:30

То май само пламъци ще оправят нещата вече.