Чистка или реформа: Управляващите опитват да сменят КЗК, намалявайки мандата на членовете

Йорданка Веселинова 19 май 2022 в 11:52 2629 0

Пленарната зала

Снимка parliament.bg

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона а защита на конкуренцията

Депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за защита на конкуренцията, с които се намалява мандатът на членовете на КЗК от седем на пет години.

По-краткият мандат на практика означава смяна на всички членове на КЗК. (7-годишният мандат изтича догодина - б.а.) През 2021 г. мандатът на членовете беше увеличен с две години от пет на седем.

Чрез законопроекта се променят и изискванията за членовете - те трябва да имат придобита образователна степен "магистър", както и стаж в областта от поне седем години.

Управляващи и опозиция се скараха дали законопроектът цели политическа чистка или реформа. ГЕРБ-СДС и ДПС обвиниха управляващите в опит за политическо овладяване на КЗК, докато ПП, БСП, ИТН, ДБ и "Възраждане" обявиха, че органът не работи и вместо за защита на конкуренцията работи за защита на картела. След двучасов дебат промените минаха със 141 гласа "за", 67 "против" (ГЕРБ-СДС и ДПС) и 1 "въздържал се" (ПП). При обяснението на отрицателен вот на депутати на ГЕРБ залата остана почти празна.

Предстои законопроектът да се върне за редакции и второ четене в комисия, а след това да бъде окончателно приет в зала. 

Йордан Цонев от ДПС първи взе думата и заяви, че движението няма да подкрепи проекта. Според него с промените органът се политизира. Той допълни, че "всичките стъпки на ПП са римейк на тези на ГЕРБ", защото през 2009 г., когато партията на Борисов влезе във властта, е имало същото "изчегъртване".

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС видя в законопроекта опит за овладяване на органа. По думите му увеличаването на заместниците на председателя е опит за създаване на квотен принцип, който да отговаря на коалиция. Депутатът стигна още по-далеч и определи промените като "вендета". Той смята, че управляващите искат да "обезглавят органа и да назначат свои хора". 

Екатерина Димитрушева от ПП пък обясни, че промените отговарят на европейските директиви, а промените в изискванията за образование ще подобрят работата на органа.

Мартин Димитров от ДБ съобщи, че за 2020 г. КЗК е извършила една единствена проверка на място. 

"Когато нямаш проверки на място, как да хванеш нарушителите? Това означава да чакаш те сами да дойдат в КЗК, за да се предадат и да кажат: "Ние сме нарушителите, хванете ни".

Съпартиецът му Георги Ганев даде заявка, че реформата минава и през хората, за които е било важно да са добри. Той каза, че ако промените минат и ДБ издигне кандидати, то за тях ще е най-важно кандидатите да са добри и няма да има значение чии са.

"Няма значение какъв е цветът на котката, важно е да лови мишки", обобщи Ганев. 

Михал Камбарев от ПП допълни и заяви, че е важно "котката по-често да излиза на лов". Депутатът каза, че не е виждал опозицията по-безпомощна. Камбарев допълни, че със законопроекта управляващите ще реформират и този орган. Той каза още, че главният прокурор е показал как хора от регулаторите много лесно си намират работа и допусна, че при Гешев има още свободни щатове. (Той визира Бетина Жотева, която от СЕМ бе назначена в дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор Иван Гешев - б.а.)

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов пък заяви, че ГЕРБ са превърнали КЗК от Комисия за защита на конкуренцията в Комисия за защита на картелите.

Петър Петров и Стоян Таслаков от "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят промените, защото, за разлика от другата част от опозицията, нямали користни цели. По думите им обаче са необходими промени в текстовете, които ще направят между първо и второ четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови