Четири пъти по-малко областни дирекции на МВР предлага Световната банка

Анализ доказва констатацията, че ведомството е скъпо, но за сметка на това неефективно

Юлиан Христов 30 юли 2018 в 13:35 23401 4

Анализ доказва констатацията, че МВР е скъпо, но за сметка на това неефективно

Драстично свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране на администрациите им и по-ефективни обществени поръчки ще доведат до повишаване на доверието в полицията.

Това са някои от основните заключения в анализ на Световната банка, изготвен по искане на българското правителство. Анализът беше анонсиран преди месеци от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, като преди него беше изготвен друг, който обаче неясно защо остана тайна за обществеността. 

Изводите в анализа на Световната банка доказват известни и до момента неща, като например факта, че в МВР се поддържа раздута администрация, което пък е причина за драстично увеличаване на разходите за персонал. Това прави служителите на МВР едни от най-скъпо платените, защото осигурителните вноски са прекалено скъпи. Така месечните разходи за човек в системата на МВР достигат 1776 лв. за 2016 г.

Орязване на областните дирекции на МВР ще намали разходите

Въпреки че анализът не обхваща цялостната дейност на МВР, той е концентриран върху ОДМВР, Главна дирекция "Национална полиция" и пожраната. В тези дирекции са концентрирани 75% от разходите, както и приблизително 50 % от работещите в системата.

Световната банка предлага обединяването на сега съществуващите 28 областни дирекции в 7. Така администрацията ще намалее почти наполовина и ще се освободи човешки ресурс за други дейности. Дава се пример с това, че подобна реформа е реализирана в Националната агенция за приходите (НАП) и в Националния статистически институт (НСИ), а също и в естонската полиция, където реформата довела до намаляване на разходите за обществен ред и сигурност от 1.8 % от БВП през 2010 г. до 1.4% през 2015 г. 

Изчисленията на експертите от Световната банка показват, че у нас този ефект би довел до годишни спестявания от близо 29 млн. лв. Допълнителни икономии от 6.5 млн. лв. годишно биха могли да дойдат, ако новите 7 ОДМВР обединят администрациите си с тези на пожарната, прогнозират още експертите. 

Полицаите са ни скъпи

Анализът показва също, че идеята за полицай във всяко село би била по-близко до реализиране без да се наливат допълнително пари, каквато е политиката на правителството. До момента бяха направени опити за "авангардни" решения с неясен изход чрез лансирането на спорни законови промени, с които да се компенсира липсата на свободни места за служители на едни от най-ниските нива, т.нар. полицаи на терен. Според Световната банка свиването на броя на ОДМВР ще доведе до по-ефективно управление на човешките ресурси. 

Числата показват, че 19% от полицейските и техническите ресурси на регионално ниво не се използват по най-добрия начин. Ако наличните ресурси бъдат използвани ефективно, разпределени по различен начин между областните дирекции това би довело до запазване на 22% повече човешки животи и би предотвратило 22% от материалните загуби, заключават от СБ.

Разходите за персонал за полицейските служители в България са по-високи от тези в страните от ЕС, което се дължи отчасти на по-високите разходи за обща администрация и поддържащи функции. МВР, с численост на персонала от 45 6374, е най-големият работодател в страната, а 8 778-те души персонал с функции на обща и специализирана администрация надхвърля общият брой служители в централната администрация на всички министерства. Общата и специализирана администрация на МВР представлява 19% от общия брой на служителите и включва и персонал, който се занимава с предоставянето на специфични услуги, например издаване на документи за самоличност (75), администриране на спешни повиквания на единния европейски номер 112 (471), гранична полиция (968) и други, които не са обект на настоящия анализ, е посочено в документа.

Друг фактор, който "оскъпява" разходите за персонал, е т.нар. ранно пенсиониране, което и в МВР, и в Министерството на отбраната води до феномена на работещите пенсионери. Тази категория хора освен пенсия, продължават да взимат и заплата, а в същото време държавата е натоварена и със социалните плащания, които съставляват почти 50% от разходите. 

Страница на статията : 0102
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6000

  3

  Георги Стоянова

  30.07 2018 в 16:27

  Поредната недомислица !!!
  Увеличете заплатите, защото с трици маймуни не се ловят и ще имате добри специалисти с езикова, компютърна и юридическа грамотност.
  Направете реални конкурси, а не роднински назначения и лобиране на некомпетентни хора от "нашия кръг".
  Направете полицая неприкосновен.
  Съкратете излишните структури в областните дирекции и ги пренасочете към действащите на улицата полицаи.
  Простичко, но ефективно, ама не ви стиска. Факт, а не мнение.

  6000

  2

  Теодора Бонева

  30.07 2018 в 15:37

  Неграмотността е основна причина. Не без значение е и липсата на казарма, която малко от малко да направи от сегашните момченца силни и годни за трудности мъже.

  6000

  1

  Теодора Бонева

  30.07 2018 в 15:32

  След няколко безсмислени реформи, следват нови и то без никаква яснота за ефекта от тях. В някои управления до преди пет години щата на състава работещ на терен достигаше до 150 човека, а към момента едвам попълва цифрата 100. За сметка на това в дирекциите се създадоха едни невероятни отдели "Административен", които за момента успяват да поемат почти цялата рода на ръководствата естествено след "ясни и честни конкурси", а бройката не е никак малка и се увеличава. Тази структура трябваше да поеме изцяло стъкмистиката и да предизвика чудеса от резултати на книга, които на практика ги няма, но уви и това не се получи и сега дирекциите работят основно за тях. Темата за пенсионерите в МВР е много простичка и отговора е един, няма кадри. Направете едно проучване за кандидатите, които се явяват на конкурсите за работа. Първо няма такива, защото грамотни и можещи хора няма да дойдат в МВР за жълти стотинки и второ малкото, които се явяват не могат да покрият резултатите.

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София