МВР заключи, че проблемите му може да идват от ръководството

Юлиан Христов 31 май 2018 в 09:38 18058 1

МВР заключи, че проблемите му може да идват от ръководството

Проблемите в МВР може да идват не от лошо изпълнение задачи, а от неправилното им поставяне. Тази констатация е направена във функционалния анализ за усъвършенстване модела за управление в МВР.

Още през февруари стана ясно, че правителството има намерение да преформатира министерството, като за целта на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) е поръчан структурно-функционален анализ. На по-късен етап се очаква препоръки да бъдат направени и от Световната банка. 

От документи, с които OFFNews разполага, става ясно, че политическото ръководство на МВР е достигнало до прозрението, че проблемите във ведомството може да идват не от лошо изпълнение, а от неправилно формулирани от ръководителите задачи. Наложило се е виждането за промяна в начина на управление и за това, че реформите във вътрешното министерство не се заключават единствено до оптимизиране на личния състав чрез съкращения или където има нужда - назначения. 

Документът акцентира на управленските проблеми и това дали поставените задачи съответстват на условията за работа, които се създават на личния състав за изпълнение на ангажиментите му. Като проблем в него е посочена и липсата на ефективност при харченето на бюджета. Анализът е показал и неравномерно разпределение на администрацията, която на места е раздута, а на други - недостатъчна.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е на мнение, че администрацията е достатъчно раздута. Анализът показва, че близо 24 процента от заетите в МВР са на постове в администрацията, което поставя ведомството на първо място по брой чиновници сред останалите министерства. Към 26 април 2018 г. общият брой на служителите от специализираната администрация е 4611 души. Служителите на общата администрация са 6942, като към тях се причисляват и служители по трудови правоотношения - предимно персонал за спомагателни дейности като чистачи, склададжии, водопроводчици и каналджии и гледачи на служебни кучета.  

Това е и причината да бъде направен допълнителен функционален анализ на всяко едно звено в системата и неговата ефективост. В отговор на депутатско питане в началото на месеца вътрешният министър посочи, че ако се наложи намаляване на администрацията, съкращения все пак ще бъдат направени.

"Още, когато дойдох в Министерството на вътрешните работи, ние със синдикатите се разбрахме, че ще направим такъв структурно-функционален модел – първо, преглед на това, и ако има по-голяма администрация, може да я намалим, ако няма или пък са по-малко, може да ги увеличим, въобще какво да се случва в министерството. Да не използвам думата реформи, но тези промени ще бъдат направени, чакаме това да се случи – аз казах в средата на годината. В момента върви и работя върху по-голямата обществена поръчка – направили сме една стъпка, чакаме и втора, имаме информацията от Световната банка и това ще се случи", коментира министърът в отговор на въпрос от депутата от БСП Тодор Байчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови