Сигурност на концесия или как законотворци отстъпиха задължения на МВР в частни ръце

Юлиан Христов 16 януари 2018 в 15:14 9673 2

Сигурност на концесия или как законотворци отстъпиха задължения на МВР в частни ръце

Екстравагантните решения в сферата на сигурността продължават да се вихрят с пълна сила сред средите на законотворците. След като с промени в Закона за МВР вече беше дадена зелена светлина за това „неполицаи“ да извършват изцяло полицейска работа, депутатите смятат да прокарат идеята за това общественият ред и сигурността в някои населени места да бъдат преотдавани на частни охранителни фирми.

В края на годината на второ четене бяха приети промените в Закона за частната охранителна дейност (ЗОДЧ), в които депутатите от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се обединиха около идеята общините да имат право да наемат частни фирми, които да се грижат за сигурността на територията им.

Това ще стане възможно с въвеждането на изцяло нов лиценз за охрана - охрана на урбанизирани територии. Според закона „урбанизирана територия” е селищната територия, обхваната от границите на населеното място или селищното образувание (строителните му граници), определени с устройствен план, без да се включва землището“.

Самата охрана на урбанизираната територия удивително много прилича на това, което МВР е длъжно да върши по закон - защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението, като се използва „наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули“.

За осъществяването на тази дейност охранителите ще могат да използват сила и помощни средства
Договорите ще бъдат сключвани от кметовете, в чиито общини влиза съответното населено място, нуждаещо се от охрана. Това означава освен, че общините ще бъдат натоварени с допълнителни разходи, но също и че тези договори вероятно ще предизвикат ефект на „оттегляне“ на полицията от тези населени места. Друг е въпросът как ще бъдат избирани тези фирми и дали няма да бъде „реанимиран“ моделът от '90-те години за доброволното, но задължително съгласие за охрана с правилните фирми.

Предстои промените да влязат за окончателно гласуване в пленарна зала.

МВР е вероятно най-големият работодател в страната и има най-големият бюджет за поредна година. Ведомството обаче не успява да отговори на очакванията за ефективно и прозрачно изразходване на средствата, като в същото време има и огромна дупка в кадровото обезпечаване. Недостигът на униформени и обещанията на правителството за присъствието на полицай във всяко село доведоха до отварянето на вратички в законите, които позволяват участието на субекти извън системата на МВР в обезпечаване на обществената сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.01 2018 в 17:36

Интересно, как милицията се оттегля точно от дейностите за които изобщо съществува като такава. Що не се оттегли от регистрацията на колите например? Или от издаването на лични документи?