Борисов: Успокойте БСП, поел съм ангажимента за АЕЦ "Белене"

OFFNews 13 юли 2016 в 17:26 6487 15

Снимка БГНЕС

Да успокоим БСП, че аз съм поел ангажимент и когато имаме – нашите експерти, министерствата, решение след проведени разговори с руската страна – от страна на техните компании, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, възможни решения.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод възможните решения за АЕЦ "Белене" след решението на арбитражния съд и предложението на БСП проектът да бъде възобновен, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. 

"Тогава (при вземането на решението за спиране на строежа на централата, бел. ред.) аргументите по централата бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме и в момента сме, както се казва, по средата на много решения", допълва Борисов. 

"Факт е безспорен, че когато БСП е управлявала, не е направила абсолютно нищо – и в двата си периода със съответните министри по тази тема. И сега, когато чуват, че се водят преговори с руските компании, съответно с други такива в света, да намерим вариант да си върнем парите или да намерим решение, не стига че са виновни, че са подписвали такива договори, без да има в тях цени и ескалации и, някак си, произволно се говори колко биха стрували, какви хипотетични работни места и всичко останало са били, не са направили нищо по въпроса. Така че, в момента, в който сме готови, ние ще уважим и опозицията, и всички парламентарни групи и ще отидем да разкажем какви са вариантите. Това е нашата позиция по въпроса", казва още той.

"Ние лесно мораториума можем да го свалим, ако имаме или нямаме едно или друго решение. Сега, точно в този момент, точно те, които са виновни за всичко това, когато ние търсим решение да спасим парите, защото не са малко… То цялата им политика е такава. Така че, без толкова емоции, прагматично работете, така, както сме се разбрали", коментира премиерът.

Доколкото си спомням, господин Стойнев говореше за един или два реактора на „Уестингхаус“, които да построят по време на тяхното управление. Аз не мога да си представя с какъв финансов разчет, Дончев, ще говориш за четири реактора или за три, в момента да строиш? На базата на какви пари и на какви прогнози за износ на ток, при положение че и сегашните мощности са ни в повече лятото, но ги държим, защото в пиковите часове и зимно време ги включваме. Така че, опитайте с повече аргументи да ги убедите, че за всяко нещо си има време, казва още той. 

Борисов подчертава още, че БСП е имала пълно мнозинство в парламента 2013 - 2014 г. и е можела да вземе решение за сваляне на мораториума и за започване на строежа на АЕЦ "Белене", но това не се е случило. 

"Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание", коментира Бойко Борисов.

Предложението на БСП коментира и вицепремиерът Томислав Дончев: 

При условие (както трябва да се прави по отношение на такъв мащабен разходен проект и то в сферата на ядрената енергетика), че в момента се опитваме да намерим икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление. Няма нито една сметка, няма нито един аргумент, свързан с икономическа целесъобразност. Да предопределяме, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране – това би ни затруднило категорично във всичките ни действия и всички преговори, които водим към момента.

Всички знаете, че са възможни няколко сценария и при съгласие на руската страна – да се осъществи сделка за препродажба на изработеното оборудване. При появата на инвеститор е напълно възможно да се мисли и за рестарт на проекта, но всичко това са икономически варианти и сценарии, които трябва да бъдат изчистени, трябва да бъдат преговорени и трябва най-сетне да сме убедени кой от тях колко е реалистичен. Защото никой от нас не би допуснал на база ентусиазъм и на база емоции да тръгваме да строим нещо, за което нито знаем откъде ще дойдат парите, нито знаем къде ще продаваме тока.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък посочва, че арбитражът, на който България е осъдена да плати 550 млн. евро за оборудването за централата, е станал възможен заради подписано през ноември 2008 г. допълнение, в рамките на което е поръчано оборудването на стойност 673 млн. евро. В същото време през септември същата година е избран стратегически инвеститор за проекта - RWE, който поставя условието да не се подписва допълнение, с което да се възлага производство на оборудване за дълъг цикъл на производство, защото има редица неясноти - няма договор и не е ясно откъде ще дойде финансирането. 

"Обяснявайте го това, защото те разчитат на това, че обществото ще чуе: „БСП поиска рестарт на „Белене“. Това е целта им. А това, че очакват, че никой няма да си спомни откога, как и по какъв начин се е стигнало до днешното положение…", е коментарът на премиера Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

15

Nimart

14.07 2016 в 09:33

Не забравяйте Чернобил!

63994

12

Red or Dead

13.07 2016 в 23:01


Няма да се повтарям, виж в другата тема.....оставям те тука да си ближеш раните, аз само ще те “отбелязвам“......и ако мога ще се усмихвам;)

63994

9

Red or Dead

13.07 2016 в 22:43

““““......Еми по-добре умен красавец от колкото чекиджия....“““


Я да видим кой си изпуска ПАК нервичките:):):):)

ЛьО чесьон, не си ти, когато си.....ИСКРЕН:):):)

Ама защо така, къде отиде вашият префинен изказ,вашиЮт поетичен европейски “висок наритет“.....льо Чесьон, леко ме льо разочаров,ама не губете толкоз лесно самообладание и присъствие на духа, както казах.....най-хубавото тепърва предстои...

63994

7

Red or Dead

13.07 2016 в 22:11


E, ти пък за разнообразие си САМОНАЧУКА – 8255....засега, а най-хубавото все още ТИ предстои.......

Ти като един виден БАШ “умен красавец“, който непрестанно говори за “евроморал“.....би трябвало да приветстваш изкарването на бял свят на всяка подобна мерзост........

Учуден съм, на поредната злобна и неадекватна забележка...

Да знаеш, че след малко ще те “отбележа“;).....виж колко съм прям и честен, а можеше в твой стил само мълчаливо да те “уважа“.....

А ти си продължавай с междуметията, ще ти се разтегнат китките от писане, все пак с тез междуметия си изгуби тренинга....

Опсс, забравих и фирменият ТИ знак...Cool;)