В парламента се заговори за възраждане на АЕЦ "Белене"

Реформаторите скандализирани: Държавата е източена, да се поеме отговорност

Антония Чорева 13 юли 2016 в 14:20 4111 5

Депутатите от Реформаторския блок са категорично "против".

БСП внесе в парламента законопроект за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене" и по-точно партията иска отмяна на решението на Народното събрание от 29 март 2012 година за прекратяване на изграждането на ядрена централна площадка „Белене”. Тази стъпка на БСП възмути депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които обявиха, че ако проектът "Белене" бъде възобновен, то това би било икономическо и политическо самоубийство на държавата.

Първо народният представител от „БСП лява България” Таско Ерменков бе категоричен: "Това е наша последователна политика от 26 години, когато твърдо и неизменно сме подкрепяли развитието на ядрената енергетика”.

Той обясни, че с проекта, който внасят, се предвижда парламентът да възложи на Министерски съвет да осигури реализацията на „Белене”, като защити националния интерес. Проектът на решение предвижда и задължаването на министъра на енергетиката да информира на всеки 3 месеца Народното събрание за развитието на проекта.

БСП настояват още да се започнат незабавни консултации между управляващи и опозиция, като необходима предпоставка за намиране на стратегически инвеститор.

Веднага след тях реформаторите в парламента се активираха и декларираха, че са против възраждане на проекта АЕЦ "Белене". С подкрепата на депутатите от Патриотичния фронт те обявиха, че няма да допуснат да бъде осъществен този "пагубен" за България проект.

Лидерът на патриотите Валери Симеонов каза, че България би понесла само загуби от строежа на АЕЦ "Белене". Депутатът Мартин Димитров от своя страна продължи: За този проект са прахосани 2 милиарда лева и ако той бъде възобновен, щетите за страната ще са 20 милиарда лева".

По думите на Димитров да се строи нова централа не е логично, тъй като и сега не се използват половината ядрени мощности. Мартин Димитров е възмутен и от факта, че бившият министър на енергетиката Румен Овчаров е съветвал премиера Бойко Борисов за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене". "Аз пък съветвам премиера да си избира по-добре съветниците", каза депутатът.

Реформаторският блок иска да се потърси отговорност от хората, които са похарчили 2 милиарда лева за Белене, а не да се иска възобновяване на проекта.

"От "Белене" и КТБ са източени 6 милиарда лева и ако не се потърси отговорност, стабилността на държавата е поставена под въпрос", каза още Мартин Димитров.

Реформаторите и патриотите са "за" удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и ако изобщо ще се строят ядрени мощности, то те трябва да са на площадката на старата централа.

Накрая депутатът Методи Андреев от опита на строителен инженер каза, че площадката, избрана за строеж на АЕЦ "Белене", е възможно най-опасната за целта, тъй като там има висок сеизмологичен риск.

Бившият министър на енергетиката и шеф на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ изрази мнение, че отделянето на предприятието „Белене” в отделно дъщерно дружество и пълната му приватизация е най-удачният вариант.

„При процедура по приватизация минималната цена, която трябва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта – около 1.5 млрд. лева, плюс ангажимент да бъде разплатено оборудването”, коментира Добрев. „Ако се намери частен инвеститор, който е готов на собствен риск да построи централата, да плати направените разходите и да поеме ангажимента на към руската страна по арбитража, това е най-удачния вариант за нас”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

13.07 2016 в 15:53

Да..Да дойде частен инвеститор да плати 2 милиарда, за да му дадем да се пробва да строи "Белене". Тока да си го продава както може. Да дойде и един банкер, да ни даде 2 милиарда за КТБ. И после може да си ползва банката, както може. И се събудихме и гледаме краката ни отвити...

12294

3

ЕСССР

13.07 2016 в 15:16

Половината ядрени мощности който произвеждат ток за 3 стотинки не се използват, за сметка на това се използват ВЕИ-тата на олигарските като Прокопиев, Местан и т.н..

29217

1

Лопе де Вега

13.07 2016 в 14:28

Предложението на Добрев е най-полезното. Ако някой иска да си чупи главата - моля! Без ангажименти за квота изкупена енергия!

Поздрав!