Борисов: ЕС да плати парите за "Белене", да позволи да строим или да продаваме

OFFNews 29 юни 2016 в 16:11 7121 19

"Искам Европейската Комисия и Европейският съюз да бъдат солидарни с нас след това, което България направи като лоялен член. Дали ще платят парите, ще ни позволят ли да строим или да продадем реактори? Дали ще ни позволят да строим Южен поток като частен проект? Дали Гърция и Турция, бидейки в Турски поток, ще получат същите санкции, каквито България, за да може да не се обиколи Украйна"?

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел за решението на Арбитражния съд в Женева, според което НЕК трябва да плати на Русия 550 млн. евро за поръчано оборудване от спрения проект АЕЦ "Белене".

"Това ще им го напишем и писмено, за да може да се спрат спекулациите и опонентите ни да спрат да ни атакуват. Така, както сме лоялен член на НАТО, искам и ЕС, и Комисията да знаят какви пари трябва да заплати България. Не може това да е само български проблем - когато се спира, да е общ, а когато се плаща, да е само български“, подчерта Борисов.

„Ние винаги сме твърдели, че България може да работи по големи енергийни проекти свързани с Русия, но по европейски правила. Видяхте как опити на предишни правителства в обратното бяха тежко санкционирани. Не можем да допуснем процедура за собствеността на тръбите и компресорните станции", каза още премиерът.

На въпрос за това дали има развитие по въпроса за напускането на ЕС от страна на Великобритания Борисов отговори: „Не мога да говоря от името на другите лидери, но така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили. Чак сега те са почнали да се интересуват в Гугъл за Европейския съюз“.

„Ние за пореден път показахме, че сме изключително толерантни и към Дейвид, и към избора на Великобритания. Не е така лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за 5-тата икономика в света. Затова проявихме разбиране да изчакаме до септември месец, когато ще има избори и нов премиер във Великобритания“, допълни Борисов.

"Проявихме разбиране да изчакаме до септември, когато те ще имат избори, ще имат и нов премиер... тогава ще си оберат ягодите, аспержите, ще вземат необходимите мерки, защото изведнъж се озоваха в ситуация, в която не е само лошо да си в ЕС - има и хубави неща", допълни той. 

Премиерът коментира и атентата в Истанбул, при който загинаха 41 души. 

"Свидетели сме на пореден атентат в Турция. Това е голям удар за тях и за региона, за туризма им и по принцип. Още снощи изразих съжалението си за случващото се, а днес публично на ръководството на турската държава и на всички пострадали граждани", каза той.

Борисов посочи, че в момента в България се взимат всички мерки, като е възложил на министрите на транспорта и на вътрешните работи да предприемат необходимите действия за проверка на сигурността по летищата. Той добави, че сме осигурили възможността „да приемаме самолети и да помогнем на въздушното пространство като трафик“.

„Винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки, настоящето ще е такова. Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави“, подчерта Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

17

ELPIDA

30.06 2016 в 00:12

"Борисов: ЕС да плати парите за "Белене", да позволи да строим или да продаваме"


Уоу,г-н премиер,ами ЕС да плати филиите с мас,да позволи да ги ядем или да ги продаваме на мигрантите

12447

16

LDK

29.06 2016 в 22:57

Айде пак за британците се упражняваме. Борсата и валутата са напомпани, нормално е да спадне малко балона, като се вземе такова решение. Това, че балонът в останалата част на Европа продължава да се помпи, единствено означава, че последиците ще са още по-тежки при евентуални сътресения (фалит на някоя от всичките закъсали държави в еврозоната).

Абе изобщо като става дума за "Brexit" ей това филмче е доста полезно, за да не се увличаме по словестните упражнения на поредния купен анализатор: https://www.youtube.com/watch?v=eYqzcqDtL3k

13340

13

Blagodatka Dushanova

29.06 2016 в 19:35

№ 12 -нямаш грешка,дали ще е Тръмп или "Баце" ...едно и също е!Смятай "баце" в американски вариант!Все е лошо.Само не мога да преценя кой от двамата е с по-ниско ниво на интелигентност...Май "баце" печели...:)

77927

12

El Commandante

29.06 2016 в 19:16

Оооопс, в първия си постинг вместо Баце съм цитирал Тръмп, извинете, ставаше дума за този цитат:


"Не може това да е само български проблем - когато се спира, да е общ, а когато се плаща, да е само български“,"

77927

11

El Commandante

29.06 2016 в 19:14

А е с тва:

" Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави“"

Баце завинаги влезе при класиците, ахахахаххахахахахахахахахахха, с глас се смея....

13340

10

Blagodatka Dushanova

29.06 2016 в 19:12

Да добавя само,никога цената на тока от Белене (евентуално ако бъде осъществен този строеж)няма да бъде толкова евтин ,както тока от Козлодуй!Ще бъде поне 3 пъти по -скъп за 1 квт/час...особено след като този строеж са го почнали преди 30 години.И още нещо,на кого ще го продаваме този ток,ако никой не иска да го купува?Евтиният ток от Козлодуй успяваме да го продадем,защото е продаваем заради цената.Токът не е като зеленчуците,а ги обереш,да ги замразиш и да ги съхраниш във фризера!