Иран с интерес към реактора за АЕЦ "Белене", разговорите продължават

OFFNews 12 юли 2016 в 19:18 4135 11

Иран е проявил интерес към офертата за купуване на руското оборудване за спрения АЕЦ "Белене", предложена от българската делегация, която беше на посещение в Техеран. 

За оборудването България трябва да плати 550 млн. евро на Русия след решението на Арбитражния съд в Женева. 

От иранска страна има налице интерес. Това означава, че разговорите ще продължат. Това, което ние трябва да направим, е да информираме нашите партньори от "Атомстройекспорт", тъй като една от опциите за решаване на този въпрос е ние, съвместно с "Атомстройекспорт", да търсим възможност за продажба на оборудването на трета страна, обясни енергийният министър Теменужка Петкова след срещата с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран Али Акбар Салехи.

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера след среща с иранския президент Хасан Рохани, че той е дал "благословията си" за разговори по сделка за реакторите за АЕЦ "Белене", с което да успее да покрие част от вече направените разходи от над 2 млрд. лв. по проекта.

По думите на Борисов до две седмици у нас ще пристигнат ирански експерти, с които разговорите за продажбата на реактора ще продължат. 

"След решението на Арбитража ние имаме няколко възможности за реакция или няколко варианта - единият е да изградим електроцентралата вероятно на база инвеститор, различен от държавата; продаваме оборудването или не правим нищо с него", посочи вицепремиерът Томислав Дончев, който също се срещна с Али Акбар Салехи.

Единствената невъзможна версия е третата. Коя от другите две опции ще бъде реализирана зависи от условията и възможностите и е въпрос на икономически анализ и аргументи, категоричен е той.

В същото време премиерът Борисов се е срещнал с председателя на Ислямското консултативно събрание Али Лариджани. По време на срещата Борисов е заявил, че след постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран, се създава благоприятен климат за рестартиране на българо-иранските икономически отношения.

Съществува положителна перспектива за развитието на контактите между двете държави предвид факта, че страната ни е била традиционен партньор на Иран в източноевропейския регион през 80-те години на XX век, когато в определени години стокообменът е надхвърлял 500 млн. щадски долара, докато сега са около 150 млн. щадски долара годишно. 

"Нивата от 80-те години могат да бъдат постигнати отново. Вчерашните разговори, които имах и с д-р Рохани, и с д-р Джахангири бяха изключително полезни за нас, а надявам се – и за иранската страна. Включително с министрите обсъдихме конкретни проекти, които могат да бъдат основа за рестарта на икономическите ни отношения. Вярваме, че като член на ЕС страната ни представлява интерес за Иран с разположението си на пътя на транзита на ирански стоки за Европа и евентуално – на нови енергийни проекти", подчерта Борисов.

Лариджани пък обясни, че Иран гледа на България като на врата към Европейския съюз, за да развие икономическите си отношения с държавите от Европа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

12.07 2016 в 22:45


Аз му “набих“ и за теб, и на теб за проявеното желание.....
Не се притеснявай, системата е така направена, че да може по най-труден и заобиколен начин да оцениш коментара на съфорумец, доводите са по-мъгляви и от Албиона....

12285

5

Красимир

12.07 2016 в 22:32

Що не ми дава да набия плюс на професора?

63994

4

Red or Dead

12.07 2016 в 22:23


Ако Баце успее да продаде реактора, шапка му сваляме;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!