Близнашки се заема с актуализация на бюджета и свиване на разходите

Служебното правителство обяви приоритетите си

Юлиан Христов 07 август 2014 в 11:04 2651 9

Служебният кабинет на Георги Близнашки

Снимка Ивайло Анев

Служебният кабинет на Георги Близнашки официално встъпи в длъжност на церемония в Министерския съвет.

Служебното правителство обяви приоритетите в работата си до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. 

Основният акцент в работата на кабинета "Близнашки" е прорачно протичане на изборите и предотвратяването на престъпления, свързани с купуването и продаването на гласове. Основен акцент при провеждането на изборите служебното правителство е поставило върху вота в чужбина. За съгражданите ни зад граница ще бъде организирана разяснителна кампания за това как могат да участват в изборите. 

В програмата на кабинета на Георги Близнашки най-голямо място е отделено на икономическите мерки. Сред тях е и изготвянето на законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 година. Подобна актуализация беше гласувана на първо четене в последните дни на 42-то Народно събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС. От Коалиция за България бяха твърдо против прекрояването на държавните финанси и влязаха в остра конфронтация с колегите си от двете партии.

Освен с ремонта на бюджета за 2014 година служебното правителство ще се заеме и с бюджетната процедура за 2015 година, като изготви анализ за необходимостта от актуализация на макроикономическата рамка и средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г.

Правителство си поставя за задача да запуши пробойните в администрацията, като ограничи разходите за "неефективни политики". Ще бъде направен одит на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. 

Както обяви и президентът Росен Плевнелиев при съставянето на кабинета, ще стартира процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Сред икономическите мерки голямо място е отделено и на сектор "Енергетика", като се започне с ревизия на големите проекти и анализ на реалното състояние на сектора. Останалите мерки са:

Продължаване на работата по реформите в сектор енергетика чрез създаване на Енергиен борд съвместно с ГД „Енергетика“ в Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и всички заинтересовани страни, с цел повишаване на прозрачността, конкуренцията и пазарната ефективност.

Подготвяне на промени в Закона за енергетиката с цел създаване на независим, експертен и ефективен енергиен и воден регулатор.

Ускоряване на работата по газовите интерконектори със съседни държави с най-голям потенциал за диверсификация с цел повишаване на енергийната сигурност.

Провеждане на проактивни действия за формиране на общата енергийна политика на Европейския съюз, в това число стартиране на преговори за изграждане на регионален енергиен пазар.

Останалите три от общо шест мерки, са свързани със социалната и здравна политика, вътрешна сигурност и върховенство на закона, управление на средствата от Европейския съюз и взаимодействие с гражданското общество. 

Служебното правителство ще осъществи прехода към 43-о Народно събрание в един труден за нацията момент, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. В него се посочва още:

"Като първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация е необходимо връщането на доверието в институциите, чиято легитимност се крепи на прозрачност и морал. Основни принципи в работата на служебното правителство ще бъдат утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Само прозрачността и отчетността на институциите ще гарантират доверието на гражданите и икономическите субекти в държавата и плавния преход към редовно управление след провеждането на свободни и честни избори за 43-то Народно събрание.

Служебното правителство ще даде импулс на неотложните за страната реформи. Ще задълбочи диалога с европейските ни партньори относно управлението на оперативните програми в страната в изтичащия и предстоящия програмен период. България ще работи активно за изпълнение на своите съюзнически ангажименти в НАТО."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!