Близнашки се заема с актуализация на бюджета и свиване на разходите

Служебното правителство обяви приоритетите си

Юлиан Христов Последна промяна на 07 август 2014 в 11:04 1682 9

Служебният кабинет на Георги Близнашки

Снимка Ивайло Анев

Служебният кабинет на Георги Близнашки официално встъпи в длъжност на церемония в Министерския съвет.

Служебното правителство обяви приоритетите в работата си до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. 

Основният акцент в работата на кабинета "Близнашки" е прорачно протичане на изборите и предотвратяването на престъпления, свързани с купуването и продаването на гласове. Основен акцент при провеждането на изборите служебното правителство е поставило върху вота в чужбина. За съгражданите ни зад граница ще бъде организирана разяснителна кампания за това как могат да участват в изборите. 

В програмата на кабинета на Георги Близнашки най-голямо място е отделено на икономическите мерки. Сред тях е и изготвянето на законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 година. Подобна актуализация беше гласувана на първо четене в последните дни на 42-то Народно събрание с гласовете на ГЕРБ и ДПС. От Коалиция за България бяха твърдо против прекрояването на държавните финанси и влязаха в остра конфронтация с колегите си от двете партии.

Освен с ремонта на бюджета за 2014 година служебното правителство ще се заеме и с бюджетната процедура за 2015 година, като изготви анализ за необходимостта от актуализация на макроикономическата рамка и средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г.

Правителство си поставя за задача да запуши пробойните в администрацията, като ограничи разходите за "неефективни политики". Ще бъде направен одит на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. 

Както обяви и президентът Росен Плевнелиев при съставянето на кабинета, ще стартира процедура за присъединяване на България към Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Сред икономическите мерки голямо място е отделено и на сектор "Енергетика", като се започне с ревизия на големите проекти и анализ на реалното състояние на сектора. Останалите мерки са:

Продължаване на работата по реформите в сектор енергетика чрез създаване на Енергиен борд съвместно с ГД „Енергетика“ в Европейската комисия, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и всички заинтересовани страни, с цел повишаване на прозрачността, конкуренцията и пазарната ефективност.

Подготвяне на промени в Закона за енергетиката с цел създаване на независим, експертен и ефективен енергиен и воден регулатор.

Ускоряване на работата по газовите интерконектори със съседни държави с най-голям потенциал за диверсификация с цел повишаване на енергийната сигурност.

Провеждане на проактивни действия за формиране на общата енергийна политика на Европейския съюз, в това число стартиране на преговори за изграждане на регионален енергиен пазар.

Останалите три от общо шест мерки, са свързани със социалната и здравна политика, вътрешна сигурност и върховенство на закона, управление на средствата от Европейския съюз и взаимодействие с гражданското общество. 

Служебното правителство ще осъществи прехода към 43-о Народно събрание в един труден за нацията момент, се казва в съобщение на правителствената пресслужба. В него се посочва още:

"Като първа стъпка за преодоляване на тежката ситуация е необходимо връщането на доверието в институциите, чиято легитимност се крепи на прозрачност и морал. Основни принципи в работата на служебното правителство ще бъдат утвърждаването на върховенството на закона и взаимодействието с гражданското общество. Само прозрачността и отчетността на институциите ще гарантират доверието на гражданите и икономическите субекти в държавата и плавния преход към редовно управление след провеждането на свободни и честни избори за 43-то Народно събрание.

Служебното правителство ще даде импулс на неотложните за страната реформи. Ще задълбочи диалога с европейските ни партньори относно управлението на оперативните програми в страната в изтичащия и предстоящия програмен период. България ще работи активно за изпълнение на своите съюзнически ангажименти в НАТО."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.08 2014 в 04:55

Здравейте дами и господа

Лица, Италия, Ирландия, Швейцария, Канада, Белгия, Франция, Португалия, Испания и навсякъде по света; Аз ви предложим заем в размер на милион € 3,000 до € 900 за всеки в състояние да го изплати с лихва в размер на 3% за всяка сума, твърди .I направите това в готови за сферата на финансовия - Начало на кредита - заем, инвестиции - Авто кредит - дълг Консолидация - Закупуване Credit - личен заем.

Вие сте остана и ако сте наистина се нуждаят от заем. Аз съм на разположение за всички ваши финансови проблеми. За повече информация.
Моля, обадете ми: моята електронна поща: luiscedono@gmail.com

08.08 2014 в 13:04

Нещата вече стават фарсово-абсурдни:

"...най-голямо място е отделено на икономическите мерки. Сред тях е и изготвянето на законопроект за актуализация на държавния бюджет за 2014 година..."

Абе хора, какви "законопроекти", какви "държавни бюджети", какви ""актуализации, какви "пет лева"? Че за да се гласуват приемат законопроекти, трябва работещо Народно Събрание? Цирк, цирк, пълен цирк...

08.08 2014 в 11:53

Днес БЛИЗАшки-дъртият член на БКП и партийна номнклатъра отвсякъде минали пак през ХРАМА да се помоли, защото той е дълбоковярващ християнин и ИЗОБЩО не го интересуват обикновените човешки нещица!?!?

След като се помоли и изповяда, БЛИЗАШКИ се отби през хамерикаското посолство да получи заповедите от..............портиера и с цялата си устременост влезе в Министерски съвет за да работи САМО за благото на България!!

Правосъдния министър разбрах, че НЯМАЛО да си ходи, защото тези ФАКТИ които се изнесоха САМО в МНОГО МАЛКО МЕДИИ(ЗАЩО ЛИ?!?!?!?!?!?) видите ли били..............................ОПОРНИ ТОЧКИ на “Позитано 20“!

В момента му изфабрикуват чисто ново досиенце като на БОСТАН ПАША–Машала, аферим да се свети името, според които той ще се окаже ЕДИНСТВЕНИЯТ наследник на Исус Христос и за това видители се казва.....Христо!?!:)))))

За да е всичко както трябва тези истински документи ще се
изнесат естествено от Яне Янев на спонтанна пресконфернция която СЛУЧАЙО ще бъде излъчена директно и по двете тв–Босфор и Бостан, които държа да подчартая ДЕБЕЛО––––не са на ТИКВАТА!!!

Така, че спете спокойно деца, за вас се грижат най-подходящите хора, и това е само мила прелюдия за очакваното СВЕТЛО БЪДЕЩЕ, естествено доставено от СЪТВОРИТЕЛЯ на вселената–БОСТАН АСФАЛТ ПАША, който има и пряко участие в непорочното зачатие на Правосъдния министър....Христо Филанкишията!!

Щеше да е смешно ако не беше толкова жалко и гротескно!

07.08 2014 в 23:18

Пази Боже РЕНЕГАТ да те чеше!!!!

07.08 2014 в 14:55

УСПЕХ

07.08 2014 в 14:40


УСПЕХ!!!

07.08 2014 в 14:30

Не. Просто му казах в прав текст, че ако иска да е конституционен съдия ще трябва първо да стане служебен шашкънин за няколко седмици и да прави КАКВОТО МУ КАЖАТ!

07.08 2014 в 14:24

След СУ Близашки се заема с дълготрайна окупация на Министерски съвет.

07.08 2014 в 13:40

Близнашки се заема с актуализация на бюджета...

Ало-оу-уууу Враца?
Каква АКТУАЛИЗАЦИЯ като няма парлиамент, който да я гласува ре?!