6 партии подписват декларация, че няма да плащат на тролове

ОFFNews 12 май 2015 в 18:01 11367 42

Антони Тренчев.
Антони Тренчев.

Поне 6 от партиите в парламента ще подпишат декларация, че няма да ползват интернет - тролове.

Това стана ясно днес на Кръгла маса в парламента, организирана от депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Текстът на предложената от Реформаторския блок декларация беше одобрен от представителите на БСП, Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ, които дори искаха да подпишат веднага декларацията. Представителите на ГЕРБ поискаха седмица отсрочка, в която да направят редакционни поправки в текста, но принципно одобриха идеята.

Според все още непотвърдена информация, вероятно декларацията ще бъде подписана официално от лидерите на парламентарните партии.

На срещата не присъстваха представители на ДПС и Атака.

Участниците в срещата - журналисти от онлайн медии и специалисти по дигитални комуникации, бяха категорични, че не са необходими нарочни законодателни промени, инкриминиращи троленето в мрежата.

Проблемът с модерацията на коментарите е изключително въпрос на саморегулация на медиите, беше изводът от дискусията.

За да си помагат медиите в това обаче се обсъди едно много интересно предложение - да се създаде ресурс с блокиращ троловете софтуер, подобен на филтрите за спама при мейлите, а медиите да могат да си инсталират тези програми безплатно, ако решат.

С изричното уточнение, че става въпрос за сътрудничество между медиите, а не за законодателно изискване, беше обсъдена и идеята сайтовете да си разменят бази данни за троловете, за да могат да ги идентифицират по-лесно.

Между 1000 и 2000 хиляди души работят като тролове и изкривяват правото на хората да дискутират свободно, коментира организаторът на дискусията Антони Тренчев.

Ето и текста на предложената от него декларация.

Декларация на Реформаторския блок за чиста интернет-среда, предложена на политическите партии за подпис:

Ние, представителите на политическите партии от 43-то Народно събрание категорично заставаме зад правото на всеки български гражданин да изразява свободно мнението си. За нас свободата на словото, освен основно право и ценност, е и основен стълб на демокрацията.

Убедени в това, ние осъждаме порочната практика в интернет пространството да се използват платени коментатори, които да насаждат омраза, агресия или оклеветяване на политическите опоненти, както и на неистинни (позитивни-НЕ) коментари, имащи за цел да формират манипулативно нагласи в обществото, особено преди и по време на избори в полза на една или друга политическа сила. Считаме, че това е демонстративно неуважение към правото на българските граждани на свободна воля, собствен избор и индивидуална преценка.

Водени от отговорността, с която са ни натоварили българските граждани, а именно да гарантираме свободна и мирна обществена среда, и водени от желанието за чисто от манипулации, клевети и език на омразата интернет пространство, в което обективно да се представят обществените настроения и в което всеки свободно и открито да може да изказва мнението си,

долуподписаните партии:

- Декларираме, че няма да използваме платени коментатори и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния живот;

- Приканваме активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисен начин.

- Призоваваме всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаването на чиста интернет среда в полза и интерес на българските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!