Проф. Танев: Ломоносейте, журналисти, убивайте един български професор!

OFFNews 09 май 2015 в 09:12 6401 10

Министърът на образованието проф. Тодор Танев обвини медиите в "нацистка пропаганда" по негов адрес, визирайки публикациите по повод изказването му за Ломоносов.

Месец след встъпването си в длъжност пред ученици в гимназия във Враца министърът заяви:

"А сега да ви питам нещо друго по химия. Кой според вас е най-голям от тия там дето са (сочи стената - бел. ред.)?

Ломоносов нищо не е направил особено. Така е, факт. Последният вдясно (Асен Златаров - бел. ред.) също нищо не е направил. Златаров просто е ходил в Съветския съюз по време, когато тук е било фашизъм и е казал, че е много хубаво иначе като учен не е нещо особено. Кой е най-големият от другите? Мария Кюри - два пъти Нобелова лауреатка, два пъти, не е един. Второ, не по една наука два пъти, а по две различни - по химия и по физика, във време, в което жените са били доста по-зле поставени в обществото. Два пъти.

...

И да запомните още нещо - нейният мъж е също така много велик и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция "Фредерик Жолио-Кюри". Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри. Фредерик Жолио е женен за дъщерята на Мария и Пиер. Защо тогава е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в "Ало, ало". Гледали ли сте старите сериали? Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен, го няма никъде.

Да знаете, че истината не винаги е написана както трябва".

"Тогава казах, че Менделеев е голямата работа, а няма портрет именно на Менделеев, а има на човек, който не е направил чак толкова много (бел. ред. Ломоносов). Хванали сте се за това, защото не намирате друго. Това е точно нацистка пропаганда, която аз проучвам - 100 пъти повторена систематично, една неистина се превръща в истина. Ломоносейте, журналисти, убивайте един български професор!", възкликна днес проф. Танев в интервю за Нова тв.

Той бе категоричен, че учителите в България не вярвали на тези неща, родителите "не ме възприемат като ненормален човек", а премиерът Борисов го харесвал и даже го давал за пример пред другите министри - те трябвало да се поучат от реформите, които Танев бил започнал.

Според Танев той е атакуван всеки ден, а останалите му колеги - например здравния министър - били атакувани "циклично". Срещу него били изпратени орди от тролове, а срещу другите не. "Аз ще изгоря, за да светя за вашето предаване", зяви жертвоготовно той пред интервюиращата го Диана Найденова.

Пред Нова тв Танев сподели и за останалите си несгоди си като министър - трябвало да си купува дрехи, с каквито никога не би стъпил в Университета пред студентите си - бели ризи и черни костюми. Утешаващото в ситуацията обаче било, че новите одежди имали много джобове.

Не стигали харчовете покрай новия задължителен дрескод, ами, за капак, преди две седмици откраднали и колата на професора. Тя не била застрахована, "беше стара кола", обясни той.

Докато караше с около 140/ч, професорът се похвали, че откакто е взел книжка през 1980 година досега нямал нито една катастрофа и имал златен талон.

В отговор на въпрос министърът обеща да извади чалгата от учебниците.

"Абсолютно! Аз съм от музикален род", каза министърът, възмутен от че в учебниците на толкова музикална нация има подобни неща.

Министърът сподели още, че е пял в хор, че любимата му песен е "Лале ли си, зюмбюл ли си", но отказа да я изпее, защото бил препушил.

На въпрос дали е преписвал в училище, той отговори: "Разбира се, всеки ученик е преписвал, спомних си терсенето от това. Не са ме хващали да преписвам, но ме хванаха, че подсказвам и ми писаха единица".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!