Нов алгоритъм разкрива троловете

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 април 2015 в 16:35 2127 7

Снимка lolz.gr

Трима американски изследователи от Университетите Корнел и Станфорд са разработили компютърен алгоритъм, който позволява да се идентифицира антисоциално поведение в сайтовете с коментари.

В научната си статия, публикувана в arXiv.org, те описват процеса на създаване на алгоритъма.

Много известни сайтове, включително CNN, сътрудничат с учените в търсене на начини за откриване и за забрана на троловете преди да са създали проблеми. Отдавна се забелязва, че много посетители, подложени на атаки от тролове започват да избягват такива сайтове, където могат да бъдат унижавани или постоянно да са въвличани в спорове и взаимни обиди.

В опит да се автоматизира борбата с троловете Джъстин Чен (Justin Cheng), Крисцън Данеску-Никулеску-Мизил (Cristian Danescu-Niculescu-Mizil) и Джур Лесковец (Jure Leskovec) са създали алгоритъм за анализиране на типичното поведение на троловете по данни, предоставени от сайтовете cnn.com, breitbart.com и ign.com. На изследователите им са потрябвали 18 месеца, за да проучат повече от 10 хиляди коментари. Те сравнявали поведението на баннати (забранени) потребители с тези, които никога не са попадали в бан-списъка. 

Учените са успели да идентифицират някои закономерности в коментарите на забранени потребители (FBUS–Future Banned Users). На първо място, те забелязали, че обикновено постовете на троловете се отличават с неясност и неграмотност от мненията на нормалните потребители. При това, колкото повече коментират, толкова по-неграмотно се изразяват. 

Изследователите съобщават, че откриването на потребителите, които заслужават да бъдат баннати, се оказало относително лесно. Те създали алгоритъма на базата на т. нар. автоматизиран индекс на читаемост. С този алгоритъм, екипът е заявил, че е в състояние да определи бъдещия баннат юзер с точност до 80% след само 10 коментара.

Независимо, че все още са далеч от 100-те процентна точност, разработчиците се надяват, че техния алгоритъм значително ще улесни живота на модераторите на сайтове.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2015 в 09:04

Американците си търсят повод и извинение да цензурират Интернет. Бас ловя, че обвинените за тролове, ше са с по различно от обичайното мнение. Самата идея на Интернет е свързана със свобода на словото и обмена на информация. Това не е борба с троленето, а налагане на цензура. И в този сайт гледам същата тенденция, когато някой напише нещо различно веднага се почва с плюенето.

19.04 2015 в 11:29

Още тролски мъдрости:
Трол тролу аргумент не вади !
Троловете не са скъпи ... за сметка на това са тъпи.
Троловете като са силни ... Защо са мнозина?
За трола (-) е жива похвала, а тежък банн = сладка награда.
Тролетарии от всички сайтове - изпростявайте си !
Трол ника си мени, АйПито = НЕ !!!
... То да си трол е голяма работа - намерил си някой и да ти плаща за тъпотиите ти. Повечето обаче са само прости драскачи - напишат някоя глупост и гордо се бият в гърдите като оранкутани.

19.04 2015 в 11:08

Тоз който баннат - той не умира, а негде се мести и тролове песни за него пеят ...Нета се люшка, слова бледнеят, а трол проклина цяла вселена.
...
Трол тролувам с никове потайни ... Бан банувам с АиПита незнайни. С трол тролувам = звера соред звера ... С кух кухувам тема подир тема.

16.04 2015 в 18:26

xxx, да го беше измислил ти тогава тва и да направиш милиони. Пиши си по-добре сополивите злобни коментарчета.

16.04 2015 в 17:15

"Учените са успели да идентифицират някои закономерности в коментарите на забранени потребители (FBUS–Future Banned Users). На първо място, те забелязали, че обикновено постовете на троловете се отличават с неясност и неграмотност от мненията на нормалните потребители. При това, колкото повече коментират, толкова по-неграмотно се изразяват."
------
Сигурно е вярно. Приложено към тук пишещите неясно и неграмотно, лесно може да се установи, че тролове са обикновено ония, които най-често обявяват другите, че са такива.
Хайде сега някой да си направи труда да ги изброи поименно ! Или самата редакция да го направи.