Съдът пусна двама обвиняеми в подготовката на 3 убийства

Юлиан Христов 13 януари 2012 в 11:56 4092 0

Съдът пусна двама обвиняеми в подготовката на 3 убийства Снимка:БГНЕС
Съдът пусна двама обвиняеми в подготовката на 3 убийства Снимка:БГНЕС

Софийският градски съд освободи от ареста Георги и Васил Горанови, които са обвинени в подготовката на три убийства - на прокурора Олег Янев, на Цветелин Кънчев и на Христо Върбанов. Третият обвиняем - Любомир Илиев, остава в ареста.

Решението на съда беше прието с одобрителните възгласи на група роми, дошли да подкрепят обвиняемите. Тримата заподозрени са в ареста от седмица, след като Софийският районен съд им наложи най-тежката мярка за неотклонение.

Съдиите са категорични, че срещу двамата братя няма достатъчно доказателства, които да ги уличават в съпричастност към поръчката и подготовката на убийствата. Основно обвинението срещу двамата се гради на показанията на анонимни свидетели, което според наказателното право, не е достатъчно за подвеждане под отговорност. Според показанията на двама, от общо тримата анонимни свидетели по делото, през лятото на 2011 година в къщата на единия от братята в град Левски се е състояла среща между тях, Любомир Илиев и Кирил Рашков-Цар Киро.

Според показанията на единия свидетел, четиримата се отделили от останалите хора, които по това време били в къщата. Той дочул имената на Христо Върбанов-Ицо Папата, Цветелин Кънчев и прокурор Олег Янев и коментар на Любомир Илиев, който казал: „Трябва да ги ликвидираме тия, но за това ще трябват много пари“. На това Кирил Рашков отговорил, че ще помогне с каквото може. Вторият анонимен свидетел казва, че е чул само името на „прокурор Олег“, който не подлежал на подкуп и за това трябва да бъде убит срещу 500 хил. евро. На това Васил Горанов отвърнал: „Отдавна чакам да се реши този проблем“. Според съдиите всичко това не може да бъде прието като категоричен доказателствен материал. В същото време от тези показания липсва мотив за убийство, а също и данни обвиняемите да са имали изобщо някакви отношения с набелязаните жертви.

Срещу Любомир Илиев има обаче конкретни показания и те са от посочения за нает убиец - грузинецът  Константин Копреашвили. Той твърди, че се е срещнал с Илиев в София, който му е поръчал убийството на Христо Върбанов срещу 100 хил. евро, като обяснил, че при добри свършена работа ще има още две поръчки. Едната от тях щяла да бъде за прокурор. Магистратите смятат, че срещу Илиев има достатъчно доказателства за авторство на подготовката и поръчителството на убийствата. В същото време съдиите отчетоха това, че обвиняемият се ползва с „влияние и авторитет в ромскта общност“ и ако бъде освободен от ареста, той може да влияе на хода на разследването.

Преди произнасянето на съда Илиев връчи подписка, в която негови съграждани настояват той да бъде освободен. „Никога в живота си не съм участвал в поръчването на убийства. Никога не съм ходил в дома на братята Горанови Нямам мотив да поръчан убийството на високопоставен магистрат, който дори не познавам.Ако се установи моя намеса в дело, лично аз ще поискам съдът да ми даде 20 години затвор“, каза той.

Георги Горанов каза, че нито едно от показанията на свидетелите срещу него и брат му не са верни. „Ако Рашков е бил в дома ми, това щеше да е събитие за целия град Левски“, каза той и обясни, че скалъпените обвинения срещу него и брат му са свързани с подялбата на имоти. „Това престъпление за мен е чуждо“, каза Горанов. В началото на заседанието той каза на съдиите: „Аз не вярвам във вашето правосъдие“. След като беше освободен от ареста, неговите близки, които бяха в съдебната зала аплодираха решението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови