В ареста остават тримата, поръчали убийство на прокурор

Юлиан Христов 06 януари 2012 в 20:51 2294 0

Съд. Снимка: БГНЕС/архив
Съд. Снимка: БГНЕС/архив

Иван и Васил Горанови и Любомир Илиев остават в ареста, реши днес Софийският районен съд.

Тримата са обвинени в това, че са подготвили убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев, Цветелин Кънчев и Христо Върбанов. Според съда, има достатъчно доказателства, които да уличават тримата в повдигнатите им обвинения, а също така че има опасност да повлияят на свидетели.

От голяма важност според съдията е, че в случая става въпрос за подготовка за убийство на висш прокурор. Мярката за неотклонение подлежи на обжалване в тридневен срок пред Софийски градски съд.

Любомир Илиев, по прякор Любо Къдравия, е на 40 години от Костинброд, Георги Горанов, по прякор Чамур, е на 54 години, а 49-годишният Васил Горанов е по-известен като Вачето. Последните двама са от град Левски. Тримата обвиняеми са криминално проявени.

Според прокуратурата тримата "създали условия за осъществяване на убийството, преди да е започнало неговото изпълнение". На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това, че е подбуждал друго лице - Константин Коприешвили да убие Христо Василев – Ицо Папата. За това трябвало да получи сума в размер на 100 000 евро. Потенциалните жертви на престъплението са свързани с други наказателни производства за поръчкови убийства. От държавното обвинение посочиха, че съпричастен към деянията е и Кирил Рашков-Цар Киро, като предстои да му бъде повдигнато аналогично обвинение. Това към момента не е направено, защото той е задържан по друго дело.

Показания срещу тях са дали подготвените за мишени - Цветелин Кънчев и Христо Върбанов и Олег Янев. Прокур Янев е работил по случая с Йосиф Йосифов-Йоско, който е близък с един от обвиняемите. Според адвоката обвиняемите братя Горанови, липсват каквито и да е хипотетични предположения за съпричастността им в деянието. По думите му разпитаните са излъгали и показанията им са "пародия". Според адвокатите на Любомир Илиев, настоящото производство е "груба манипулация".

Днес също така стана ясно, че Любомир Илиев е подал две жалби в прокуратурата, в които обяснява какво ще му се случи, ако не му даде пари на Христо Върбанов, по-известен като Ицо Папата.

Ключовият свидетел за прокуратурата е Константин Коприаршфили, който твърди, че Любомир Илиев му е поръчал убийството на тримата потърпевши. Пред съда Любомир Илиев каза, че никога не му е минавало през ума да организира такова престъпление. Той каза, че не познава братя Горанови и не е стъпвал в дома им.

Той обаче каза, че Цветелин Кънчев му е гостувал с цялото семейство на 2 януари и има вариант да станат сватове. Следователно той няма мотив да извърши престъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови