Ицо Папата научил от медиите за готвения атентат

Юлиан Христов 05 януари 2012 в 10:43 3744 0

Христо Върбанов-Ицо Папата
Христо Върбанов-Ицо Папата

Нищо не знам и не съм викан от никого. Получавам тази информация само чрез медиите, нищо друго. Не знам кой какво иска, съвсем откровено нямам никаква информация и не знам за какво става дума.

Това каза пред OFFNews Христо Върбанов, по-известен като Ицо Папата. Неговото име беше посочено сред определените за ликвидиране от задържаните вчера трима ромски барони. Върбанов обясни, че до момента не е търсен от полицията или прокуратурата и не е разпитван. „Надявам се, че би трябвало да ме извикат и да ме уведомят, да има мой защитник, да видя за какво става дума“, каза той.

Върбанов обясни, че познава единия от задържаните - Любо Кардараша. Познанството им обаче било само за това, че живеят в Костинброд. „Не сме приятели, не мога да каже, че сме приятели“, каза Върбанов.

Според него версията за това, че оглавявайки ромското мешере е станал мишена на заговорниците, не е правдоподобна. „Не вярвам да е за мешерето. Когато избират шеф при нас, го избират с гласа на народа. Ако е имало някакви противоречия, би трябвало те да са при самото избиране“, обясни Върбанов.

Той каза, че се притеснява за живота си. „Има ли човек, който да не е притеснен от самия живот“, каза той.

Върбанов, който е вуйчо на популярния фолк изпълнител Азис, е преживял няколко опита за убийство. Последният е от 2009 г., когато бандити го причакаха в ж.к. „Надежда“ пред блока на адвокатката му. Тогава беше лансирана версията, че стрелбата е поръчана от ромския род Владови. Двете големи фамилии враждуват от години. Като председател на ромското мешере Христо Върбанов дори обсъждаше върху рода Владови да бъде произнесена най-тежката присъда - отлъчване и снемане на защитата.

За задържания вчера Любомир Иванов- Любо Кардараша, се знае, че е близък до Кирил Рашков-Цар Киро. Без да крият Цар Киро и Ицо Папата се обменяха нападки, като се обвиняваха взаимно в убийства, трафик на наркотици и отвличания.

Все още не е ясно къде ще попадне делото срещу тримата задържани вчера. Ако бъдат повдигнати обвинения за организирана престъпна група, делото ще бъде от компетентността на спецсъда. Пред OFFNews говорителят на Върховна касационна прокуратура Стелиана Кожухарова обясни, че обвиненията тепърва се прецизират. Според нея преди да има повдигнати обвинения не може да се говори за това, защо цел на тримата е бил прокурорът Олег Янев. „Несериозно е да се говори за това, докато няма повдигнати обвинения“, каза Кожухарова. Очаква се днес обвиненията да бъдат изготвени, уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови